2024-01-01
不少人都話位於中上環的陀地燒,又平又好食。令我都不禁想過黎食下,不過去前記得要book定位,晚上多數全院滿座。餐廳的串燒非常平,而且多款式,所有燒物都是2串叫起,而價錢抵至$8起,即叫即燒絕對新鮮,相當有驚喜,叫多左都唔會怕價錢貴。餐廳播嘅歌目都是90年代耳熟能詳的歌曲,夠晒陀地夠晒有共鳴。🎼🎤😆🍢🔥✨ 飲品 🍋🍺🍹鹹檸七($24),呢款飲品絕對是茶記的陀地代表,餐廳選用的檸檬相信是醃製過一段好耐的日子,鹹味夠哂入味,生津止渴。柚子梳打($28),食串燒解熱氣選柚子飲品是很好選擇。✨ 肉類 🍖🥩🔥燒豬頸肉($10/串),肉質鬆軟爽口,而且很有炭香味濃,用泰式辣醬伴隨,燒到好香口。羊肉串($18/串),羊肉串帶少少羊羶味,但可以接受到,味道似蒙古式烤羊肉的風味。✨ 海鮮 🦪🦐陀地燒生蠔($12/隻),生蠔脹卜卜,主要都是伴香蔥、蒜蓉、辣椒粒一齊燒,微微的辣又很惹味,這個價錢真係平到貼地。元貝($28/隻),元貝味道鮮甜,而且仲食到有海水的咸香味。虎燒(28/隻),每隻都粗大肥美,蝦肉夠哂彈牙,塗了一層泰式辣醬,味道好夾。✨ 炸物 🍟🧀🔥黑松露有皮薯條($20/份),即炸的粗身薯條很新鮮,
✨ 飲品 🍋🍺🍹
柚子梳打($28),食串燒解熱氣選柚子飲品是很好選擇。
✨ 肉類 🍖🥩🔥
✨ 海鮮 🦪🦐
✨ 炸物 🍟🧀🔥
黑松露有皮薯條($20/份),即炸的粗身薯條很新鮮,香脆可口,點埋黑松露醬味道更濃郁美味。
黃金芝士年糕($20/份),芝士年糕炸到黃金酥脆,外型極似小饅頭,內裡的芝士流心踴出來,加埋煉奶是極之匹配的配搭。
✨ 特色小食 🐟🍄
味淋魚乾($38),香烤後剪成一條條方便易食,魚乾幾有咬口,而且油脂味濃郁。
燒金菇($28/份),金菇伴牛油、蒜蓉一齊燒,香濃好食。
✨ 甜點 🍍🍡
燒菠蘿($8/串),菠蘿燒至熱騰騰,鮮甜又多汁,夠哂解油解膩。
烤年糕($20/串),年糕的外皮燒得微脆,內裡煙韌,塗上一層薄薄的蜜糖,帶點甜味。
整餐燒烤大餐,叫到成枱都係食物,$500都唔使,絕對是抵食之選。🤩🫶🏻