2011-01-23
返完教會一家人指定動作就係去飲茶,我同妹妹都唔係太好中餐但係媽咪鍾意所以就算九龍城咁多野食都黎黎去去食果幾間整體方便泊車因此非九龍城廣場莫屬~ 成日去佳寧娜所以唔駛等位直接入 設於商場頂樓,停車場落一層就到,十分方便。樓面既環境乾淨,星期日人多較嘈雜在所難免但空間感很夠所以很舒服,傾計坐耐d都無問題服務質素不錯,間唔中要提下倒水但效率算快。食物1) 甜酸果肉原本一心想試士多啤梨骨點知無晒,經理推薦甜酸果肉便試試吧。酸味無士多啤梨汁黎得咁自然但勝在啖啖肉,肉質鬆軟,肥瘦適中。2) 家鄉煎咸薄罉蛋皮鬆軟薄身,賣相不錯,油些少會更好。3) 蘿蔔炆牛根腩儘管叫好菜,隔離上菜時見到賣相佳便再下單 結果決定正確!蘿蔔雖然不是太腍但十分入味夠爽甜亦沒有渣,牛腩牛根居然比蘿蔔多,牛根好重膠質,牛腩啱晒我因為夠瘦但係肥d會較啱大眾。當晚飯配飯唔錯但午餐我地通常唔食飯。如果有蘿蔔牛根腩煲熱騰騰咁上會仲正!4) 奶皇流沙飽自從食厭咗叉燒飽就轉食流沙飽~ 第一時間掰開一半襯熱食,流沙的效果可以更加澎湃,味道夠香奶黃味,時間蒸得剛好令飽皮意外地軟熟好味。5) 潮式糯米卷話就話係潮州菜館但寫到明既潮州菜式不怎樣出
整體
設於商場頂樓,停車場落一層就到,十分方便。
服務質素不錯,間唔中要提下倒水但效率算快。 食物
1) 甜酸果肉
原本一心想試士多啤梨骨點知無晒,經理推薦甜酸果肉便試試吧。
酸味無士多啤梨汁黎得咁自然但勝在啖啖肉,肉質鬆軟,肥瘦適中。 2) 家鄉煎咸薄罉
蛋皮鬆軟薄身,賣相不錯,油些少會更好。 3) 蘿蔔炆牛根腩
儘管叫好菜,隔離上菜時見到賣相佳便再下單 結果決定正確!
蘿蔔雖然不是太腍但十分入味夠爽甜亦沒有渣,牛腩牛根居然比蘿蔔多,牛根好重膠質,牛腩啱晒我因為夠瘦但係肥d會較啱大眾。當晚飯配飯唔錯但午餐我地通常唔食飯。如果有蘿蔔牛根腩煲熱騰騰咁上會仲正! 4) 奶皇流沙飽
自從食厭咗叉燒飽就轉食流沙飽~ 第一時間掰開一半襯熱食,流沙的效果可以更加澎湃,味道夠香奶黃味,時間蒸得剛好令飽皮意外地軟熟好味。 5) 潮式糯米卷
話就話係潮州菜館但寫到明既潮州菜式不怎樣出色 味道普通,可能袖珍型令餡料欠煙韌、嚼口唯面皮軟和薄算拉回分數。
6) 醬霸蒸鳳爪
飲茶指定點心~ 普普通通,鳳爪夠腍,醬汁味道正常,有多點兒辣味更有滋味,唯獨不解為何叫醬霸 7) 懷舊碗仔翅
媽咪突然話想食......無街頭碗仔翅咁有風味,算足料,粉絲好似無剪咁所以唔可以一啖啖咁食 忍到既話,特別依家冬天,係街頭食碗熱騰騰碗仔翅就大快人心
8) 瑤柱肉碎粥
典型潮州粥,飯粒軟硬適中,湯底唔會太多味精,水準尚可接受。 9) 鮮蝦菜苗餃
餃子賣相討好,餃皮晶透內裡餡料好像想爆出來似,但吃下便覺金玉其外,味道淡沒什麼汁,調味不足。雖然多菜苗及大蝦令口感不俗,相信若加些馬蹄冬菇能令餃汁更鮮甜。
10) 白灼芥蘭
每餐都要吸收纖維,芥蘭為較穩當之選。唔係太熱,算爽脆但未夠清甜,對如此簡單菜式有點失望。 4人結帳$350有找,抵食之選。
新一年換了新的點心紙,感覺更時尚