2023-07-24
15/7/2023Birthday dinner continues 同屋企人食中式嘢,想食片皮鴨,所以揀咗呢間 ‘古琴雅苑‘。 去咗灣仔呢一間分店,另外佢喺銅鑼灣利舞臺同埋尖沙咀都有分店。我地4個人叫咗片皮鴨(半隻):初時諗住嗌一隻,好彩冇,因為半隻都份量好多。配上哈密瓜青瓜,會有清爽嘅感覺,唔會變到太油膩。但係本身佢個皮都唔算好油膩嗰種。(配料任refill,但係個包鴨嘅皮,如果唔夠就要令外再俾錢)師傅令外片咗幾塊細小的,用另外一隻碟裝起,侍應話呢幾塊係最脆嘅,點糖食。瑤柱蛋白炒飯:炒得乾身,啲飯粒粒分明。雖然個樣好白色,但係都好夠味。小籠包:一籠六件,呢個麻麻哋。個皮太厚,入面完全冇肉汁。雲吞雞湯:因為枱面唔夠位置,侍應喺出邊分咗俾我哋。雲吞雞湯好喝,雲吞數目多。侍應將湯渣(雞)另外用碟上,d雞唔會太肥又唔會太柴,點豉油食很好食另外用openrice book 位送咗個至尊小食拼盤:(menu 內價值$200的)拍青瓜、醉雞、雞絲粉皮等等⋯⋯⋯正常味道。 唯獨係我哋全家人都唔食荀,所以完全冇掂過。賣單七百幾蚊,食物不過不失,主打嘅片皮鴨都還好,未有令人覺得驚艶。環境坐得有少少迫,
Birthday dinner continues
我地4個人叫咗
小籠包:一籠六件,呢個麻麻哋。個皮太厚,入面完全冇肉汁。
賣單七百幾蚊,食物不過不失,主打嘅片皮鴨都還好,未有令人覺得驚艶。環境坐得有少少迫,唔知係咪樓底有啲矮,所以都幾嘈吵。同埋衛生方面可以改善下,因為一坐低已經見到枱面有蟻、食具都有少少污跡。服務嚟講,上咗年紀嘅女待應服務很好,比較後生的男待應就冇乜記性,有啲甩漏