2009-08-24 10 瀏覽
深水埗被各傳媒吹捧"維記"."劉森記"等逢若神明維記間中都會為個咖央西多踏落去,但劉森記就請我都唔到 "長發",老牌鐵皮排檔,無冷氣,地下濕..張木枱仲有油,數十年不變!正正就因為舊到唔恨時,就代表住佢留有7-80年代的味道. 記得細個時窮,平日有時一個豉油撈粗,一碗豬皮魚蛋加大量辣醬已為午餐,假期時老豆可能會帶去海灘玩下,玩完就例去呢d檔整碗牛腩河,至今那種味道仍在腦裡.. 長發有我喜愛的豉油撈麵,但由細到大,我只食粗.舊年我仍夠膽叫"加油",因為佢會淋上一層豬油,宜家食正常ok了
深水埗被各傳媒吹捧"維記"."劉森記"等逢若神明
維記間中都會為個咖央西多踏落去,但劉森記就請我都唔到

熱熱地,飲b仔!!!!
簡簡單單"豉油撈粗",要做唔難,要做到好食就好難!
另一推介"豬手",其實我覺得佢偏淋,但因為味道咸淡恰到好處,所以一定會食!
牛腩河,其實我宜家已只食清湯腩,但呢度"凈牛根河加腩汁"一流!呢碗係fd嘅
雲吞麵,傳統銀絲蛋麵,食完你再食劉森記試下!
清碗!
2009-08-13
熱熱地,飲b仔!!!!
簡簡單單"豉油撈粗",要做唔難,要做到好食就好難!
雲吞麵,傳統銀絲蛋麵,食完你再食劉森記試下!
  • 豉油撈麵
  • 豬手