2017-11-26
另一半剛剛由沖繩返嚟,同佢洗塵梗係首選食辣嘢,本身訂左同一條街同一集團嘅十二味貴陽牛肉粉,點知經過呢間舖,佢想食打邊爐,於是猶豫左兩秒就入左去喇。星期日6點冇訂位都仲僅僅有位,限時90分鐘。店員安排我地去一間有張大圓檯嘅房,之後有人搭檯都唔會迫。開始點菜,呢度係用iPad 落單,食物都會喺5分鐘後送上,非常有效率👍🏻呢間店主打牛肉,提供不同嘅牛肉,有一系列更列為罕有系列!聽都未聽過嘅名。餐紙上印有不同部位嘅名稱,而且有教你淥幾耐添。講下佢嘅食物,首先湯底⋯以為係十二味系列,麻辣湯應該唔錯,點知係唔辣唔麻嘅。係後尾條菜吸晒啲湯先覺辣。至於牛肉,我地點左下面幾種匙柄,佢屬於瘦啲嘅肉,肉味幾香,肉質並不算好特別。牛駝峰!位於牛背隻,睇個樣都知係較上面嗰種肥少少,肉質腍而不會太油牛朴肉,唔知係咪似豬頸肉嘅位,睇到白色嘅都係肥膏,熟左之後好騷呀像我另一半怕油嘅就都係唔好叫呢種喇牛舌,切得夠薄,快熟,淥起又爽口牛心掟,本身係冇乜味嘅,食佢嘅口感姐,爽爽脆脆咁。毛肚,唔知係切嘅方法定之前處理過,呢度啲毛肚淥完好爽口,唔會似成塊嗰種咁硬總括嚟講呢間嘅牛真係唔錯,多數都係$48一碟,仲有烏冬生菜啤酒豆漿
匙柄,佢屬於瘦啲嘅肉,肉味幾香,肉質並不算好特別。
牛舌,切得夠薄,快熟,淥起又爽口
牛心掟,本身係冇乜味嘅,食佢嘅口感姐,爽爽脆脆咁。
總括嚟講呢間嘅牛真係唔錯,多數都係$48一碟,仲有烏冬生菜啤酒豆漿冇post,兩人食左$460,算幾抵食呀👍🏻