2021-03-02
入咗東涌行街,研究吓有咩特別嘢食先。羅宋湯專門店...幾得意播,咁今餐就試吓佢...套餐有3款(湯麵/ 麵包/ 撈麵),1款湯+1款主食+1款小食+餐飲。點咗2個套餐,一牛一豬。呢度有分2款羅宋湯,一款係傳統嘅牛腩湯底,而另一款係用豬骨做湯底。今日試嘅係牛腩羅宋湯,佢嘅羅宋湯味道偏甜口感濃郁。如果以羅宋湯做餐廳主題,絕對唔驚艷 !!! 只係比一般嘅茶餐廳好,但又未到非常好飲。另一個湯簡咗健怡紅菜頭豬脾肉湯,我本身都鍾意重胡椒味 ; 而配埋紅菜頭我覺得唔錯。我本身飲湯,所以就唔試湯麵啦 ; 配咗個包同撈麵。香煎咸牛脷脆豬仔包,本身個🍞質地都唔錯 ; 而且牛脷夠厚唔乾幾好味。撈蔥油拉麵,我覺得呢個可以唔使試,諗住上海蔥油撈麵差極都有個譜。但佢D蔥油係完全唔夠味,失望。