2022-05-08
臥虎藏龍嘅土瓜灣有好多特色嘅小店餐廳,今日同朋友搵到呢間日式餐廳嘅丼飯質素有點喜出望外,值得一試。首先會上前菜沙律,同暖笠笠嘅麵豉湯。等你開定個胃!花錦魚生丼呢個係熱門丼飯選擇之一,有三文魚、白身魚、左口魚邊、金蟹子、魚子等多達十幾種刺身和伴料配搭,份量相當足料,真係令到丼飯鮮味錦上添花,口感層次又豐富,而本身飯底調味恰到好處,好夾的味道。炎之丼呢個有三文魚蓉、左口魚邊、海膽醬甜蝦蓉等搭配,仲有兩大粒鮮甜的燒帆立貝,啖啖都食到魚生蓉好鮮甜滋味。鮮美嘅刺身真係食開有條癮,於是加咗份當日新鮮直送嘅深海池魚刺身,魚片透明色澤潤就知幾新鮮啦,完全唔會有腥味,入口質感爽脆鮮甜。另外柔煮鮑魚煮得非常入味,索曬魚湯嘅鮮味依然口感爽滑,唔會太淋;磯燒帆立貝大隻鮮美,質地厚實彈牙;武士蠔好肥美;左口魚邊壽司係試過丼飯入面嘅左口邊魚覺得好食就叫多兩件壽司再解饞🤣今日呢餐真係豐富鮮味大餐😊
首先會上前菜沙律,同暖笠笠嘅麵豉湯。等你開定個胃!
花錦魚生丼
炎之丼