10月20日係一個值得記念的日子,我同我愛人今日出街慶祝,記起12年前係北海道食拉麵,所以今日都去食,原本我想去食札幌,但我愛人話有一間新野,所以就去試下:我地18:30唔使等即入,裝修感覺好似北海道一間出名拉麵店(不過唔記得叫咩名),我叫真拉麵即係叉燒拉麵湯底就鹽味,愛人叫海拉麵即係蝦拉麵湯底就味噌,等了10分鐘一上感覺幾好,飲一口湯幾清唔覺有味精,可能我講野大聲,有個人(原來係店主)即時出來話全碗麵無味精,重同我講出面好多話自己無味精,其實得湯底無但湯頭有,叉燒幾鬆軟,蝦都新鮮,最特別係每碗麵都有紅色絲絲唔知咩黎,但係日本食都有,後來問返店主原來係紅辣椒絲,唔係普通野係日本運來,筍,昆布及醬汁都係由日本直接入口,好開心今日食到一碗真正的北海道拉麵,我一定會再次來幫襯!
原本我想去食札幌,但我愛人話有一間新野,所以就去試下:
後來問返店主原來係紅辣椒絲,唔係普通野係日本運來,
我一定會再次來幫襯!
2011-10-20
慶祝紀念