今朝約朋友去尖沙嘴睇傳聖火﹐生得矮兼跑得慢既傻大姐淨係見到聖火尾﹐不過唔失望﹐因為總算見過聖火﹐加上之後plan左到九龍城覓食﹐所以心情興奮。首站到金寶泰國菜館。本來係OpenRice見15號個間有86個笑就想去個間﹐點之日頭無開﹐所以去25號個間(其實有無分別呢﹖) 。點半去到6成滿﹐可接受﹐好過隔離個間完全無人﹐比著我路過都唔敢入。(不過好似係同一間—泰國+越南﹐點解分別咁大﹖)Anyway﹐三個人叫左醬爆蝦球($6x)、越南拼盤($8x)、沙爹(mixed) ($3x) ﹐加兩個椰青($25)﹐因為要留肚食清真牛肉餅。「好好味!!」友人對醬爆蝦球讚不絕口﹐我話要影相其中一個都等唔切、夾起一粒放入口。佢地由加拿大回流返香港得個幾個月﹐未食過醬爆XX﹐所以反應好大﹐至於傻大姐由於成日食、無話驚唔驚喜﹐不過曾經帶過幾批人黎試菜大家都話好食就係真既。拼盤唔錯﹐沙爹有豬牛雞﹐牛雞可以、不過豬好硬。

拼盤唔錯﹐沙爹有豬牛雞﹐牛雞可以、不過豬好硬。