2022-08-13
今日同朋友去九龍城行街,記得上次係九龍城試完泰象館泰菜,原來先知道佢附近新開左間子餐廳。餐廳主打港式風味茶餐,推介下午茶同泰式小菜。見到野食大部份$50以下 我哋忍唔住都叫咗幾個set。 仲要包埋飲品,好抵食😍。👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼🅣🅔🅐 🅢🅔🅣🌟 黑松露炒蛋配墨汁包 💰40墨汁包烘熱過外脆內軟🥖🖤,麵包外層表面有芝麻咬上去煙靭脆口,而且帶點鹹香味。 炒滑蛋好嫩滑好厚🍳,再加上黑松露醬,感受到濃濃黑松露香味,黑松露迷嘅我好鍾意🥰又岩打卡。🌟 越式生牛河 💰32生牛肉好新鮮好滑🥩,河粉幼身掛湯 唔錯😋 呢個價錢抵讚👍🏻🌟 炸蝦餅拼雞卷💰28蝦餅好脆口 炸粉係好薄,咬上去裏面有蝦肉🦐食落有口感。雞卷外層包住腐皮,有香濃雞肉味,再點上泰式辣醬,好夾😋。🅛🅤🅝🅒🅗 🅢🅔🅣🌟海南雞飯 💰50雞皮好滑身 雞肉唔唔會好肥膩,肉味好出。飯方面🍚香茅味同黃薑味夠濃 ,唔會好大浸雞油味 食落比較健康。同埋要點海南酸辣醬會提升雞既味道🐥。🅓🅡🅘🅝🅚☕️🌟 椰汁紅豆冰 💰+8椰汁味超濃🥥 再配上大大粒紅豆🫘,好似食緊甜品🤭🌟 即磨咖啡 ~整體黎講🍽~食物好抵食有水準,性價比高。餐廳係懷舊裝修,坐得幾舒服。係一間好貼地
👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼
🅣🅔🅐 🅢🅔🅣
🌟 黑松露炒蛋配墨汁包 💰40
🌟 越式生牛河 💰32
生牛肉好新鮮好滑🥩,河粉幼身掛湯 唔錯😋 呢個價錢抵讚👍🏻
🌟 炸蝦餅拼雞卷💰28
🅛🅤🅝🅒🅗 🅢🅔🅣
🌟海南雞飯 💰50
🅓🅡🅘🅝🅚☕️
🌟 椰汁紅豆冰 💰+8
椰汁味超濃🥥 再配上大大粒紅豆🫘,好似食緊甜品🤭
🌟 即磨咖啡
~整體黎講🍽~
食物好抵食有水準,性價比高。餐廳係懷舊裝修,坐得幾舒服。係一間好貼地嘅泰式地道茶餐廳。
#cc_甜品推介 #cc_九龍城推介
——————————————————
💕Encore指數:4/5
💕餵食指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————
如果鍾意我既分享pls follow —> @cc_foodie_dairy ☺️💕
📍 泰象館茶餐廳 (九龍城)
九龍城衙前圍道34號地舖
#泰象館茶餐廳 #九龍城美食 #九龍城好介紹 #九龍城正宗泰菜#九龍城美食推介 #九龍城