2023-09-12
老公臨時有野做,我就同朋友仔放工後去九龍城食晚飯,順便chill下。九龍城最熟悉的泰菜,城寨之外,想不到附近有間西班牙菜餐廳,食下tapas同埋飲返杯先。我哋叫咗個二人餐,有前菜,小菜,主菜同埋甜品,仲有杯嘢飲。優惠套餐都係788蚊,我哋都覺得好抵食。俄羅斯沙律有薯蓉,吞拿魚碎,食落去都鮮味,亦有沙律菜,對於我呢個熟吞迷而言,都係唔錯既前菜西班牙海鹽炒小青椒我怕食青椒,不過我都食少少,原來很有風味,青椒味濃,不辣的,青椒炒至軟身,海鹽做到提鮮的作用。西班牙欖油蕃茄麵包清新小菜,蕃茄開胃,清甜,佐酒不俗吞拿魚他他牛油果一口酥吞拿魚是生的,加上creamy 牛油果蓉,底部包底香脆,甚有口感。西班牙白毛豬火腿肉炸丸帶有咸香嘅白毛豬火腿肉碎半以薯蓉,食落去好綿滑,外層炸至金黃酥脆,趁熱食就最好味西班牙蛋餅蛋餅表面金黃,切開之後見到清甜嘅洋蔥絲,食落去甜甜地,甚至見到有啲蛋汁流出,好吸引西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁我最鍾意食海鮮,尤其是食蜆,蜆肉飽滿,吸收咗白酒汁,好有酒香,仲有肉腸切粒,少少辣都好過癮。紅酒醬汁燉豬面頰配薯蓉豬面頰好嫩滑,肉質柔軟,加上紅酒醬汁很有酒香,薯蓉好香滑,食落去唔會覺得
俄羅斯沙律
西班牙海鹽炒小青椒
西班牙欖油蕃茄麵包
清新小菜,蕃茄開胃,清甜,佐酒不俗
吞拿魚他他牛油果一口酥
西班牙白毛豬火腿肉炸丸
西班牙蛋餅
西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁
紅酒醬汁燉豬面頰配薯蓉
豬面頰好嫩滑,肉質柔軟,加上紅酒醬汁很有酒香,薯蓉好香滑,食落去唔會覺得好膩。
西班牙海鮮飯
材料好豐富,有鮮蝦,有青口,有大蜆,充滿海洋氣息。熱辣辣上檯香氣四溢。飯粒吸收海鮮嘅鮮味,所以食到停唔到口。
朱古力油條
西班牙菜必有嘅甜品,炸至金黃酥脆,外層灑上香甜嘅肉桂粉,仲可以點上微甜朱古力醬,唔錯
餐廳環境好舒服燈光昏黃,很有情調。朋友叫左杯Colorful life ,就好似佢個名一樣好有色彩,呢杯飲品沒有酒精成分,充滿果香。而我就叫咗Valenciana ,調酒嘅份量可以同店員講,有氈酒有Vodka,果汁有菠蘿香橙,飲起嚟都已入口。