2021-07-02
是晚同住九龍城嘅朋友相聚,又唔想食重口味嘅泰國菜😂朋友介紹食呢間日本野,果然無介紹錯👍🏻.招牌好有風格~.呢間野嘅招牌係石燒和牛同各種新鮮刺身,但呢輪我地都成日出街食,想食得light d,同想食熟食,估唔到都有好多選擇。.蟹味噌甲羅燒 $88蟹味增即是用味噌調味嘅蟹膏,甲羅即是蟹蓋。上桌還是冒煙的,熱騰騰,香氣四溢。調味不俗,一點也不腥,又不會太鹹。可將蟹味噌塗在香脆的多士上,也可用蟹鉗沾來吃,蟹鉗嘅蟹肉非常鮮嫩,獨吃也很美味。.雜錦天婦羅(三蝦、五菜)$89炸蝦外脆內嫩,而且是非常嫩,一定要趁熱食,非常讚。野菜天婦羅有茄子、南瓜、蕃薯和鮮冬菇,都不俗,特別是冬菇,內裏簡直鮮嫩多汁。.北海道帆立貝燒 $62有牛油味同辣味噌味,我哋揀咗牛油味,同帆立貝嘅鮮甜味相得益彰。帆立貝非常鮮嫩而彈牙,好高質。.牛肉蔬菜鍋 $118牛肉上桌是半熟的,就算後來熟咗,放入口肉汁和油花縈繞的口感,實在太滿足了,真係估唔到呢個牛肉鍋嘅牛肉都咁高質。配着很多野菜例如金菇、菜、鴻喜菇,也不會覺得肥膩。.飲品點了藍碟雪梨 $28有一粒玫瑰花形狀嘅冰,好漂亮,而且比平時嘅冰溶得慢好多。酸酸甜甜,有碟豆花獨特嘅香氣
招牌好有風格~
蟹味噌甲羅燒 $88
雜錦天婦羅(三蝦、五菜)$89
北海道帆立貝燒 $62
牛肉蔬菜鍋 $118
飲品點了藍碟雪梨 $28
有一粒玫瑰花形狀嘅冰,好漂亮,而且比平時嘅冰溶得慢好多。酸酸甜甜,有碟豆花獨特嘅香氣,仲有蘆薈粒,味道豐富而獨特,值得一試。
朋友則點了紫具天葵荔枝,同樣有玫瑰花冰,她也說很不錯啊。
飯後甜品係芒果布甸,有好多芒果果肉。
總結:每道菜都很不俗,欣賞這兒除咗食材高質,廚師嘅烹調手法也頗出色,調味料絕對唔會喧賓奪主,而是帶出食材嘅鮮味,將美味昇華。