2024-11-09
去九龍塘唔一定要食泰國菜嫁,今日經過九龍城但係又唔想食泰國菜,行行下就見到一間英倫風的西餐廳,由門口嘅玻璃窗望入去,見到入面由藍色格調做主題,望落好舒服咁一於就入去試下。夜晚有一人set ,又有sharing dinner。我地兩個人就選擇左3 course dinner。頭盤選擇左沙律同湯。湯有兩款,一款Daily soup 係蕃茄湯,蕃茄湯好有蕃茄味,味道濃郁同埋有蔬菜味,另外一款加左$60蚊嘅海港漁夫湯都十分好飲,足料嘅海鮮湯有蝦有青口有蜆,味道豐富主菜叫左咸牛舌燴伊比利亞腸肉醬麻花捲通粉$228,咸牛舌有4塊,塊塊香口軟嫩,咬落去咸香咸香好好食😋同埋捲通粉捲埋啲牛肉汁同肉碎,好正另一款主菜黑安格斯封門柳$380,出面西冷肉眼牛柳就食得多,封門柳做牛扒就真係少,上網查番封門柳原來位於牛的橫膈膜的肌肉,其肉質鬆軟,不易變韌,而且牛肉味極為濃郁而且每頭牛只有一條封門柳,部位刁鑽且稀少。原本叫嘅時候諗住叫七成熟,然後待應温馨提示我們因為封門柳嘅部位少油花,接近零活動如果七成會好鞋口,建議食三到五成。最後我地叫左三成,果然聽話嘅孩子有好嘢食,食落口肉質柔軟又腍,肉味又超級濃,配埋燒蒜一齊
另一款主菜黑安格斯封門柳$380,出面西冷肉眼牛柳就食得多,封門柳做牛扒就真係少,上網查番封門柳原來位於牛的橫膈膜的肌肉,其肉質鬆軟,不易變韌,而且牛肉味極為濃郁而且每頭牛只有一條封門柳,部位刁鑽且稀少。原本叫嘅時候諗住叫七成熟,然後待應温馨提示我們因為封門柳嘅部位少油花,接近零活動如果七成會好鞋口,建議食三到五成。最後我地叫左三成,果然聽話嘅孩子有好嘢食,食落口肉質柔軟又腍,肉味又超級濃,配埋燒蒜一齊食,十級推介⭐️⭐️⭐️⭐️
最後食到飽飽飲番杯檸水解下肥🫢同埋個杯好令🫣今餐十分滿意👍🏼,期待下次再試其他嘢🙆🏻♀️