2021-07-24
今晚同3位同事終於試咗公司樓下這間四季悅日本餐廳,試咗這個298晚餐,廚師精選主菜加任叫串燒。我覺得佢想行貴精不貴多既路線,唔玩一般放題。一坐低侍應就同我哋講,今晚餐湯係酥皮龍蝦湯,但係因為即焗所以要等十分鐘,乜玩法,日式餐廳有酥皮龍蝦湯,見佢即時再作製作,睇下玩乜,認真果然唔同,個龍蝦湯味非常夠濃,牛油酥皮夠曬香熱辣辣真係幾好飲有水準,之後上頭盤,先來一個刺身拼盤,魚生極生鮮,隨後再來一個三拼小食有炸雞,凍豆腐,加海葡萄,食材絕對係日本進口貨,貴精不貴多,果然有驚喜。再來炸墨魚咀炸皮夠晒脆,內面鬆軟煙韌好好味,送酒一流,不過我怕熱氣食咗幾嚿就停口,留返肚食我最鍾意嘅串燒,串燒即叫即燒,所以都要等成十分鐘,一嚟到見賣相串燒果然有水準,強烈推介鹿兒島黑豚,牛肉,雞肉棒,慢煮汁燒牛舌,出面日本餐廳食串串燒都要三四十蚊串,呢度食返幾串足夠你回本,睇得出每一樣嘢都係好認真,非一般放題貨。最令我驚喜就係甜品,今晚試咗紅豆年糕,紅豆採用十勝紅豆,年糕用日本進口貨,雖然近排疫情去唔到日本旅行,今次這個甜品絕對係解我對日本相思之苦,同我之前喺日本銀座一間高級餐廳嘅味道有個之而無不及,唯一就係冇得再添食
最令我驚喜就係甜品,今晚試咗紅豆年糕,紅豆採用十勝紅豆,年糕用日本進口貨,雖然近排疫情去唔到日本旅行,今次這個甜品絕對係解我對日本相思之苦,同我之前喺日本銀座一間高級餐廳嘅味道有個之而無不及,唯一就係冇得再添食 。不過咁嘅價錢交到咁嘅食物質素,性價比極高嘅一餐。值得一提,佢地方闊落,裝修都幾豪華,枱與枱之間闊落私隱度高,收工後同朋友聚一聚既好地方。