2008-04-16
夠鐘食晚餐,成條街都係食海鮮,因我唔想太夜返屋企就求其伸手一指幫趁了這間!因為事實我本來入去長洲前沒打算過留在那裡晚餐,結果沒準備過晚餐食肆的資料。我入嚟做陪客咋!這間俾我的menu係a4咁大,前後兩頁,前頁選小菜,後頁選海鮮,兩頁同樣都係廿至三十個款菜式。單叫餸通常間間都係徘徊五十幾至六十蚊,咁我在這間採用海鮮套餐形式:餐湯>三款海鮮>送一個時蔬=$158(四個海鮮就$198.海鮮套餐若另叫小菜就每個另加$10)餐湯:近月飲過的第二強味精湯,因為上次cwb清湯腩食評那碗我幾日前已與朋友討論過,原來佢在附近返工第一日上班幫趁都咁樣覺得,同樣,今餐個湯飲了三啖就byebye~同行那位亦然!第一道先上的海鮮就係酒煮花螺。超級難食!從來沒期望過螺要帶有鮮味,因為我suppose通常海撈完上來係搵盤水養住,所以螺就算煮熟了都好,仍帶有那盤水的味道。其次就係個酒煮得其差,個酒又唔靚,聞落唔香又食落帶苦!最緊要就算係辣酒煮花螺都好,唔g佢落咁多辣椒做咩!?辣到像食麻辣火鍋咁,辣到咩味都食唔到,咁開飯嚟做咩!?不如成籮辣椒食算啦!不嬲唔鍾意調味的味道極端成咁,因為食唔到食材本身的真材
第一道先上的海鮮就係酒煮花螺。超級難食!從來沒期望過螺要帶有鮮味,因為我suppose通常海撈完上來係搵盤水養住,所以螺就算煮熟了都好,仍帶有那盤水的味道。其次就係個酒煮得其差,個酒又唔靚,聞落唔香又食落帶苦!最緊要就算係辣酒煮花螺都好,唔g佢落咁多辣椒做咩!?辣到像食麻辣火鍋咁,辣到咩味都食唔到,咁開飯嚟做咩!?不如成籮辣椒食算啦!不嬲唔鍾意調味的味道極端成咁,因為食唔到食材本身的真材實料!
第二道海鮮係豉汁炒聖子。又係鹹到9彩,同行幫我搵了大半壺的水沖,睇見隔離枱的年青人叫幾個海鮮同樣都係攞d汁來撈飯我們很驚訝~原來香港人真係食得咁鹹。恕我check唔到有沙,因為有都俾滾水浸走晒!
第三道海鮮係避風糖炒蟹,一道頗搵笨的餸。蟹係先炸過後炒,但蟹腳就全部空殼冇肉,因為在家在外只要美味我會勁有心機撩嚟食啜埋手指都仲得。蟹鉗就事先被店方沒收埋,睇怕用來做小菜炸蟹鉗的菜式掛!?成碟三隻蟹我真係咩肉都冇食過,真不g所謂!因為上俾我的全部蟹個殼都係脆到薯片咁,難道你叫我食殼撈飯嗎?吼!講來都有點激動。XD
食後感:
整餐晚餐唯一係得一個送的時蔬白菜係食得落肚,真不愧係菜館囉!換句話我們的百六蚊就凍過水,再者姑且勿理會係菜館定點,三個海鮮都算係很普通的菜式,一般酒樓都煮到,唔需要特別咩技巧,個蟹我睇怕我屋企的母親大人都煮得好過佢,事實幾日前請朋友返家食飯都讚她廚藝進步了呢!^3^
sorry~因我曾講過真係要睇門牌叫餸,現在我就係做了人版作為錯誤示範—首係冇睇OR做功課;其次再返屋企睇OR發覺這間係叫菜館就唔係標明叫XXX海鮮菜館,當然請恕我冇機會一次過食晒整條街咁多間食肆沒機會查明當中的分別以致懷疑煮海鮮根本唔係菜館的強項。
今次整餐海鮮不但全部沒鮮味,最眼火爆就係食住隔離三四枱的二手煙,唔係我落左單我諗我實第一個走人,係囉!究竟食海鮮餸菜的香味定係食別人的煙臭味!?sorry,長汌的海鮮我諗我要與你們絕緣了。因為這裡的煙味不適合我用膳!
事實我過往對上一次入來長洲食海鮮就係六年前在我18歲yr.1的時候,even直到我yr.3時甚至近年我都絕跡長洲等的離島,真係中三時同咖喱先生已經陸續不斷去長洲、南丫島、大嶼山等,近年我真係冇晒當初那種驚喜,甚至長洲前後入來過三次,直到今次我真係覺得食唔返當年海鮮的那種水準。因為我覺得釣墨魚個船家都仲煮得好食過呢度咁囉!
算吧!街坊生意,沒加一,但我真係忍唔到想俾喊面。因為它又開在長洲海旁側邊,大家又同一個海撈海鮮上來,咪suppose係食海鮮囉!
今餐二人共$168
環境我俾1分係固然預左
味道真係我覺得因為碟白菜俾1分已而,話晒海鮮餐冇理由白菜係主角掛?有得負分其實我想俾negative!
抵食一分係因為我食得唔gur囉!
結論上述,no reasonable doubt疑點歸於被告的喊面。