愉景灣絶對係周未relax時的好去處,呢個地方的生活節奏好慢好寫意,住宅區自成一角,同餐廳區分得好開。今次去完坪洲再搭船過黎食晚飯,同老公拍拖果時已經食過呢間餐廳,見佢裝修得好有西班牙特色,地方又夠闊落,可以揀室外座位對住個海景食飯,或者好似我咁樣揀室內窗口位,一路涼冷氣一路嘆街景,同樣寫意。烤羊架配雜菜 $248去西餐廳好多時我會叫羊架食,一來屋企好少煮,二來老公鍾意食。上枱有3件羊架,大約7成熟,份量都好足夠。外皮焗到有少少脆口,內層的肉仲好嫩口,唔會覺得乾同埋冇咩羶味。雖然餐牌係寫住普羅旺斯烤羊架,但係上枱時就轉左做紅酒醬汁,不過都幾好味,旁邊仲有烤得香口嘅薯仔同bb蘆筍。香辣鮮蝦意粉 $138呢道菜的鮮蝦係用左西班牙傳統大蒜奶油蝦的做法,蒜頭香味十足,加上用香辣汁炒出黎的意粉好惹味,少少辣得黎又唔會話好辣,令我忍唔住食完一啖再食一啖 。意粉軟硬度適中,比起羊架更顯得出色。西班牙小食炸鮮奶配雪糕 $66呢個小食岩岩炸起,食落個外皮仲好脆內層的鮮奶就好軟棉棉。其實佢同中式的炸鮮奶都差不多,不過就配埋個雪糕球,等你可以享受冰火感覺的時候有另一番味道。整體黎講,環境舒服地方闊落,可以用

烤羊架配雜菜 $248

香辣鮮蝦意粉 $138

西班牙小食炸鮮奶配雪糕 $66

整體黎講,環境舒服地方闊落,可以用情人或者閨蜜黎享受美食的地方,而且有好多食物款型同酒類比大家選擇,值得再去的餐廳!
2022-06-20