2024-09-15 111 瀏覽
半年前食過一次,令唔好食拉麵嘅我留低左深刻印象,收工喺附近諗唔到食乜又想快食完個飯就走,就會一會佢睇下維唔維持到個水準。喺門口等左5分鐘,店員就幫我落單。呢間拉麵店要先喺門口點完餐課埋金,店員先會為顧客安排入座。一入到去,一訪果陣,店員會溫馨提示個袋可以放櫈裡面,但今次無人提示。金沢湯桶柚子梳打||$78柚子味唔重,但飲落幾清新,唔會好重氣泡,飲完唔會好頂住個胃,只係我諗唔明呢個價格點 set 出黎 (如果我喺居酒屋食野呢個價錢係無問題,但呢度連杯同冰都無俾我,剩係得支同樽身一樣咁高嘅飲管)。櫻木煙燻溏心蛋||$15個人中意濃濃嘅煙燻味,呢粒蛋散發出淡淡嘅煙燻味,溏心蛋流心程度唔錯,整體勉強合格。鯛清湯拉麵||$138拉麵一上檯,又係無左一訪嘅講解 (一訪師傅會講解牡蠣油點用,由於今次師傅無講解,我都唔肯定係用佢黎點落麵定放落湯度)。反正今次我覺得加左同唔加無分別。湯頭唔突出,無乜魚味,偏咸。鯛魚皮唔夠脆,仲有D似放太耐,又似片厚左,總之出到黎個效果係硬嘅 (一訪咬落去係卡滋卡滋聲,而家係咯咯聲)。麵質就軟硬適中,無咩可以挑剔。成碗拉麵整體黎講係不過不失,只係一訪果陣太驚艶,放左太多期

金沢湯桶柚子梳打|
|$78

櫻木煙燻溏心蛋|
|$15
櫻木煙燻溏心蛋

鯛清湯拉麵|
|$138

湯頭唔突出,無乜魚味,偏咸。
麵質就軟硬適中,無咩可以挑剔。
成碗拉麵整體黎講係不過不失,只係一訪果陣太驚艶,放左太多期望落去以致而家失望。
鯛清湯拉麵
牡蠣油

整體感覺:無論從服務方面抑或係味道方面黎評分都係差左,價錢喺香港拉麵界黎講雖然唔算高,但喺正常一餐午飯價錢黎講都係偏高。

佢同日本拉麵店一樣,得幾款拉麵俾顧客選擇。呢間店得三款拉麵俾顧客揀:鯛清湯、鯛白湯、鯛沾麵,適合有選擇困難症嘅人士光顧,中意食拉麵嘅朋友斬不妨去一試。
2024-09-14