2024-02-11
今次嚟到灣仔呢個有日本昭和懷舊裝修風格嘅Cafe。Cafe座位非常闊落,有種休閒舒適享受食物嘅感覺。今次試咗三樣嘢 - 和牛牛肉漢堡扒蛋包飯,抹茶醬蝴蝶酥,抹茶蒙布朗個蛋包飯係有一種好特別嘅牛肉燒汁鋪上面,啲飯亦都同其他普通蛋包飯唔同,係有特別烹調過,有啲香濃肉汁味。個漢堡扒煎得好香,但係比起我想像中冇咁juicy, 同埋個size真係有啲細🫣反而係個蛋包飯汁係比較驚喜,唔係普通一間店舖搵到嘅味,同埋裏面都有啲牛肉,嗰啲牛肉就有濃郁嘅肉香。不過整體嚟講呢一個飯我覺得係有少少overpriced另外我哋就試咗兩個甜品,兩個甜品都非常出色。試左佢其中一個王牌抹茶醬蝴蝶酥,蝴蝶酥非常鬆脆,個抹茶醬亦都有我鍾意嘅少少抹茶苦澀味。不過個人就覺得個蝴蝶酥可以唔使咁甜,咁個抹茶味會更加出。牛油嘅酥香都可以再出啲。試咗佢三樣野裏面最鍾意就係食佢嘅抹茶蒙布朗,超級多抹茶cream , 非常濃味,唔會太甜,口感綿密。佢有濃郁嘅綠茶香味之餘,又有奶香同埋順滑嘅口感。同埋上面嗰粒栗子係超級好食!食完佢個主菜本身都對呢個甜品嘅大小唔會有好大嘅期望,但係估唔到佢個份量都好充足,所以食完呢個甜品之後就好滿足!Ove
Overall, 啲嘢食嘅擺盤都非常精緻,好有日本咖啡館嘅感覺,好襯佢個咖啡館裝修。
Remarks: 佢隔離仲有個壽喜燒區,我哋見到真係有個日本師傅喺個吧枱前面啲客人煮,個餐廳經理仲好好咁樣問我哋去唔去睇吓😆我哋坐喺另一邊都聞到有啲香味,下次都可以去試吓