2021-06-27
有別於平日食既果啲今次呢間係自己落料既正宗雲南米線🙂 所以餐牌既選擇唔多, 揀完湯底再揀配料, 好快就會決定到食咩🥰 雲魅蕃茄湯配昆明風味配料🍅($88)湯既選擇唔多, 最吸引到我既就係蕃茄湯, 網上見到個湯好似好濃郁, 同埋應該會同啲米線幾夾🙃 揀完湯再揀配料, 因為我唔太食得海鮮, 所以只能揀昆明風味😎 可揀豬肉或牛肉另外基本上大部分既配料都差唔多, 除左有兩款變左唔係海鮮之外☺️ 首先落鵪鶉蛋同肉, 再放車厘茄, 粟米粒, 酸菜, 之後就放魚腐, 餐肉,響鈴, 炸醬, 酥肉, 芫荽蔥👍🏽 最後就放麵或米線, 而我今次就揀左七彩麵🍜 湯用石鍋裝全, 上既時候仲滾緊, 方便整熟返啲配料同麵😍 蕃茄湯超濃郁, 真係令我忍唔住飲曬啲湯🤤 麵就冇咩特別純粹係視覺上比較特別, 不過可以成功掛曬啲湯汁😌雲魅特色湯配文山精緻配料🦐($108)呢度既湯全部都係每日新鮮熬製, 而呢個湯就加左秘製醬汁, 酸酸辣辣咁幾開胃惹味, 鐘意食酸野你地絕對不能錯過😎 我地揀左牛肉配呢個湯, 肉質ok擺得耐都唔會太韌👍🏽 配料就分別有帶子, 鳳尾蝦, 蟲草花, 竹笙, 鵪鶉蛋, 酸菜, 響鈴, 炸醬, 酥肉, 芫
雲魅蕃茄湯配昆明風味配料🍅($88)
雲魅特色湯配文山精緻配料🦐($108)
呢度既湯全部都係每日新鮮熬製, 而呢個湯就加左秘製醬汁, 酸酸辣辣咁幾開胃惹味, 鐘意食酸野你地絕對不能錯過😎 我地揀左牛肉配呢個湯, 肉質ok擺得耐都唔會太韌👍🏽 配料就分別有帶子, 鳳尾蝦, 蟲草花, 竹笙, 鵪鶉蛋, 酸菜, 響鈴, 炸醬, 酥肉, 芫荽蔥😌 湯底本身酸味比較重, 加埋啲炸醬就會令到個辣味再突出啲🙂 呢個湯就揀左米線, 都幾爽口彈牙🤤
海蜇青瓜絲🥒($20)
呢度間唔中會有唔同既小食做特價, 今晚去就有手拍青瓜同呢款海蜇😬 味道都幾特別, 醋味偏濃, 份量屬正常
整體黎講都係一個不錯既體驗, 不過以米線既價錢黎講就偏貴左少少🤏🏾 但係呢個米線食法香港比較少有, 所以試一次半次都唔錯丫😍 要食都最好卜定位, 因為一晏就開始多人