2020-07-29
夏日炎炎,行出街點少得一杯手搖飲品。啲人成日都話珍奶飲得多無益,但唔飲又好口痕啫?好在呢個世界有NUTTEA! 簡直係我呢啲飲手搖飲品成癮但又怕唔健康嘅人嘅救星。行入舖頭,見到林林種種的嘅飲品選擇,好似同一般珍奶店無異,但你睇真啲,會發現呢度啲奶其實係大有來頭,原來佢係由五種堅果打出嚟嘅,而呢五大堅果包括腰果、核桃、杏仁、榛果、 夏威夷果,一見到就已經覺得好健康喇。同我一齊嚟嘅Vegan 朋友更加係雙眼發光。一場嚟到,梗係要試吓名物「伯爵朱古力堅果奶蓋茶」啦,每日限定100杯架咋!杯嘢好搞笑,隨飲品附送一個剷型嘅匙羹,原來係用嚟俾你𢳂面頭啲奶蓋食。呢個奶真係不得了,滑得嚟又香,絕對唔係一堆泡咁簡單。堅果奶同朱古力嘅可可味簡直係絕配,𢳂𢳂吓,好似食緊雪糕咁。再飲啖茶,一飲,溝埋個奶,香滑過絲襪奶茶,好好味呀~朋友就鍾意果茶類,佢呢度都有好多堅果奶MIX生果嘅選擇,佢點咗杯草莓堅果奶。個樣就夠哂夏日感覺喇,至於味道方面,味道好清新,有啲似飲緊奶昔,但就唔會覺得好漏。MENU上面其實仲有好多生果可以揀,唔鍾意甜嘅仲可以揀微糖(好似我朋友呢杯,就係微糖喇。我覺得接近原味得嚟又唔會太寡,啱啱好)
杯嘢好搞笑,隨飲品附送一個剷型嘅匙羹,原來係用嚟俾你𢳂面頭啲奶蓋食。 呢個奶真係不得了,滑得嚟又香,絕對唔係一堆泡咁簡單。堅果奶同朱古力嘅可可味簡直係絕配,𢳂𢳂吓,好似食緊雪糕咁。再飲啖茶,一飲,溝埋個奶,香滑過絲襪奶茶,好好味呀~
朋友就鍾意果茶類,佢呢度都有好多堅果奶MIX生果嘅選擇,佢點咗杯草莓堅果奶。個樣就夠哂夏日感覺喇,至於味道方面,味道好清新,有啲似飲緊奶昔,但就唔會覺得好漏。MENU上面其實仲有好多生果可以揀,唔鍾意甜嘅仲可以揀微糖(好似我朋友呢杯,就係微糖喇。我覺得接近原味得嚟又唔會太寡,啱啱好)唔知點揀先啱味?佢哋仲提供埋貼士俾你,勁貼心。
最後,最最最讚嘅地方係,我本身有腸胃敏感,平時飲凍嘢仲要係奶類實會唔舒服,但今次飲完呢杯,竟然完全無事!所以真係極ENCORE-ABLE囉~