2023-07-06
1️⃣記得book位。2️⃣注意多蚊(真係好多)。 近年好多小店都進駐離島區,大家進行離島小旅行嘅時候可以有更多選擇。 The Hideout選址梅窩,用貨櫃改裝做出餐區同選物店,用餐區係鐵皮頂,另外仲有湖邊座位再加少少沙灘椅,又有芒果樹(好似無)又有香蕉樹,有一種亞熱帶輕工業戶外露營風(開始唔知自己講乜)。好多朋友都係為左個湖邊打卡位而山長水遠入黎朝聖,大家都好識做,坐到咁上下時間影完相就會讓位。 食物方面有人話好差,我就覺得唔算好差,只係黎得呢啲地方大概都知咩料,影下相chill下咪幾好,唔好咁大怨氣啦。我都明白作為一間餐廳應該要用食物打動大家,而唔係只有打卡效果。 🍝Pancetta Vodka Rigatoni近年真係多左好多餐廳有得食Rigatoni(短管意粉?),大概就好似長通粉咁樣,不過係平切口同埋粗少少。暫時未遇到有邊間餐廳整得好好食,大部分都係普普通通,好似發揮唔到佢嘅特性咁,或者就係呢個原因所以外國人唔鍾意食長通粉。純粹只係視覺上有一種好豐盈嘅感覺。 🍕Parma Ham Pizza其實味道都ok嘅,不過拎出黎就好似frozen pizza咁。 ☕️SOE Tonic有人會好
2️⃣注意多蚊(真係好多)。
🍝Pancetta Vodka Rigatoni
🍕Parma Ham Pizza
☕️SOE Tonic
有人會好鍾意espresso tonic,我就麻麻地,純粹係個人口味問題,同餐廳無關。基本上呢杯野係幾慳水慳力,出個espresso加杯tonic water,然後自己倒埋一齊,營造到有得飲又有得玩,好似好fun咁。呢個都唔係餐廳嘅問題,係呢個飲品嘅根本性問題。至於SOE (single origin espresso)都係視乎個人口味嘅問題,一般espresso我都係偏好blend。
🍵Kyoto Hand Whisk Matcha Latte
唔錯嘅,不過無乜研究,所以都唔講太多。
🍹Passion Fruit Soda
兩個字,好飲。
其實甜甜地嘅梳打基本上都唔會死錯人,最緊要係唔會死甜。漸變橙色嘅飲品擺喺湖邊影相都好stand out。