2021-11-07 106 瀏覽
最近成日OTOTOT😴今日星期六都要返去OT... 🥲同事覺得要對自己好D❤️所以返工前約我食餐好既!獎勵下自己叉叉電🔋再返去奮鬥~🦾九龍城我都成日去,但係唔知道原來開咗間咁正嘅新餐廳😎✨Omakase廚師發板18品 $688✨套餐包括季節前菜、刺身5點、季節蒸蛋、燒物、壽司6貫、卷物1貫、玉子、湯、甜品餐廳裝修雅緻簡約,餐具非常打卡able🧫 侍應同埋師傅都好好禮貌🧑🏻‍🍳lunch人少少我哋同師傅傾偈交流🙋🏻‍♀️學咗好多嘢啊🔖🎏🎏【季節前菜】🥢🥢📍帶子醋物帶子鮮甜可口,上面有一片鹽神奇地帶出鮮味~😎🎏🎏【刺身5點】🥢🥢📍真鯛魚刺身上面點綴左幾朵細細的紫蘇花💜釋放花香味,加上蜜糖同檸檬汁感覺清新。📍北海道北寄貝簡簡單單以柚子皮、竹炭鹽調味,唔使加豉油已經食到好鮮味📍太刀魚哩款熟熟地嘅魚味道幾好,加左岩鹽後火炙,配蒜油及柚子胡椒📍秋都魚加左塊小紅葉🍁好日本啊~ 配少少自家製醬油同脆口既七彩芝麻 🤩火灸過份迫左啲魚嘅香味出嚟。幾好食~📍熟成14日拖羅刺身omg~係幸福既感覺❤️❤️❤️!!好耐無食過咁正既拖羅~ 油香在口中散開,熟成14日令到魚味更濃縮,而芥末籽酸酸地剛好中和刺身嘅油分~💯 司傅

✨Omakase廚師發板18品 $688✨

🎏🎏【季節前菜】🥢🥢

📍帶子醋物
帶子鮮甜可口,上面有一片鹽神奇地帶出鮮味~😎

🎏🎏【刺身5點】🥢🥢

📍真鯛魚刺身

📍北海道北寄貝
簡簡單單以柚子皮、竹炭鹽調味,唔使加豉油已經食到好鮮味

📍太刀魚
哩款熟熟地嘅魚味道幾好,加左岩鹽後火炙,配蒜油及柚子胡椒

📍秋都魚

📍熟成14日拖羅刺身
omg~係幸福既感覺❤️❤️❤️!!好耐無食過咁正既拖羅~ 油香在口中散開,熟成14日令到魚味更濃縮,而芥末籽酸酸地剛好中和刺身嘅油分~💯 司傅表示位置有挑選過,沒有筋才用作刺身

🎏🎏【季節蒸蛋、燒物】🥢🥢

📍炸日本甘鯛柑配橘蜜糖芥末醬
第2次食哩種魚~ 依然覺得好得意🐟新鮮即炸出來熱辣辣~魚鱗炸完後都食得仲好脆口。配酸酸甜甜嘅柑橘蜜糖芥末醬,忍唔住蘸多D

📍蟹肉蒸蛋🥚
加左檸皮,有陳皮既味道感覺,只係一個小小嘅材料就令蒸蛋層次昇華

🎏🎏【壽司6貫】🥢🥢

📍赤貝壽司
好厚肉啊~ 赤貝爽口彈牙,配搭蛋黃醋係新奇得意又好食既配搭✔️

📍北海道牡丹蝦壽司
平時都好like 食牡丹蝦,鐘意佢口感紮實Q嫩。今日哩件卻非一般好食~加左蝦膏同檸檬汁,蝦味係提昇🆙另外肉質好似特別Q嫩黏口?司傅解釋用昆布醃過,會令蝦肉更黏口~

📍三文魚子壽司
煮好左再浸柚子豉油,然後加咗少少柚子皮~ 成抽提子咁😎粒粒都好飽滿

📍黑鯥魚壽司
哩款我都非常欣賞😍入口先品嚐到煙燻味,好出位充斥味蕾,然後慢慢就食到魚既味道,配上Wasabi昆布,令味蕾經歷一場神奇既體驗😋

📍鰤魚壽司
配上豉油同京蔥粒,都係熟成14日,鰤魚味好特出~微微火灸處理令嗅覺都享受到魚香。

📍北海道赤海膽
海膽結實鮮味,入口味道濃郁,甜度很高。特別在加左少少松露,出奇地夾!

🎏🎏【卷物、玉子、湯、甜品】🥢🥢

📍拖羅碎蔥手卷
司傅好nice咁問我地要咩飯量,怕唔夠飽既同事叫左多飯~我就少飯啦

📍江戶前玉子
睇落似普通玉子,食落甜甜地有蛋糕🍰嘅質地,據說無落麵粉,只係加左少少蝦同埋蟹肉,同埋蛋打出嚟,新奇~

📍大蜆舞用清湯
鮮味~ 開始拉我地回現實世界了😢

📍日本赤肉蜜瓜
甜美多汁既赤肉蜜瓜🍈 為這一餐完滿的作結。

估唔到今日哩餐比預期更有驚喜😍講得上係一場味蕾既盛宴🥳🥳🥳
Omakase 能夠即席欣賞師傅專業嘅手藝、一邊享用美食本來就開心🥰 但能遇上一家肯認真花心思在食材味道、溫度以及食材配搭,主動同客人互動交流,每事都貼心地照顧客人既Omakase餐廳就真係緣份了!👍🏻