2023-03-02
蟹慶 門外招牌以蟹殼裝飾, 極吸睛. 餐廳 位於銅鑼灣 Sogo 百貨鄰, 每當想起食蟹, 一定考慮到這餐廳. 餐廳在地庫, 主打日本松葉蟹, 毛蟹, 鱈場蟹, 重有時令海產. 蟹缸內蟹群在活躍爬動.日式裝璜, 以然木製作, 卡座用竹簾分隔, 另有長桌 . 座位舒適, 燈光柔和, 卡座內有紅卜卜的蟹形咕臣, 大眼睛, 很有趣. 看看餐牌, 大家都想吃個 特選會席套餐, 因為公司剛加了我們薪金.點餐後, 一盤子前菜送上, 賣相及擺設不錯, 共三款: 蟹肉三文魚籽沙律, 牛蒡, 蟹膏豆腐. 我們先食牛蒡, 開開胃. 再食沙律, 蟹肉好鮮甜, 沙律菜 清爽, 配上三文魚籽, 沙律醋酸酸甜甜, 好醒胃. 蟹膏豆腐, 柔滑的豆腐, 混合了滋味的松葉蟹膏, 味感豐富. 時令刺身四點, 色澤亮麗, 組合佳.北海道牡丹蝦, 蝦肉肥碩, 極富彈性, 爽甜無比.油甘魚, 魚味極鮮甜, 肉質細緻綿密. 凡立貝, 新鮮凡立貝厚肉, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺. 很新鮮, 拖羅, 魚身既雪花紋分佈油脂爆燈, 鮮美無比. 鮮味十足 !日本時令活蟹, 配水雲
蟹肉三文魚籽沙律, 牛蒡, 蟹膏豆腐.
我們先食牛蒡, 開開胃.
拖羅, 魚身既雪花紋分佈油脂爆燈, 鮮美無比. 鮮味十足 ! 日本時令活蟹, 配水雲蟹醋
餐廳準備了原隻清蒸毛蟹, 濃郁蟹膏已放在蟹蓋內. 蟹腳已經剪開, 又配上水雲蟹醋, 好貼心的服務.
和牛品質高, 入口軟綿肉質嫰滑, 咬落啖啖肉汁, 口感佳, 牛味濃, 配炸蒜片, 食得好滿意.
蟹蓋內滿載 燒煮好的黃金色蟹醬: 香濃蟹膏混合鵪鶉蛋和麵鼓醬, 好滑溜,
奶凍口感滑滑, 加上富香濃芝士味芝士蛋糕, 大家分嚐, 真好味 !