2023-09-18
約得皇太后👩👧去飲茶飲,梗係要去遠𝐝啦🚌屋企附近個𝐝,留俾佢平時同𝐅𝐝𝐬𝐬𝐬去😂同佢去左拎過多次米芝蓮🎖又唔貴既添好運💃🏻點心即叫即蒸,仲有☀️夏日小清新系列☀️我地食左勁多野呀🤰🏻🤰🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ 夏日小清新系列 ☀️▪脆皮炸斑蘭鮮奶 ($35)外層炸到脆卜卜,內軟身🍼用新鮮班蘭汁 • 鮮奶製,食落係清甜,唔係砂糖甜😜.▪米網鮮蝦粟米忌廉卷 ($42)米網皮比起一般既香卷皮鬆好多💥多重口感,彈牙既蝦 • 脆脆粟米粒加埋忌廉,都幾邪惡😈.▪話梅鮮凍淮山 ($38)養生健脾胃既爽脆淮山,酸酸甜甜幾開胃😜.▪泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 ($45)有冇朋友仔鍾意食芫茜? 依個肉餅加左勁多🫢我覺得本身鹹香味都夠,點唔點醬都𝐎𝐤𝐚𝐲🥢.▪櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 配大地魚湯 ($42)叉燒撈粗就成日見,依個配搭又得喎😂櫻花蝦份量勁多🦐鹹鹹香香,粗麵條條都沾滿汁.次次飲茶都係(滾水)熱茶🫖,斟完要放一陣先飲得🔥依到有(玻璃壺上)嶄新冷泡茶❄️ ($𝟏𝟐/位),勁岩夏天呀💃🏻▪冷泡人參烏龍 : 推介❣️有甘香甜味,唔會苦澀▪冷泡玫瑰花茶 🌹(*當然
屋企附近個𝐝,留俾佢平時同𝐅𝐝𝐬𝐬𝐬去😂
同佢去左拎過多次米芝蓮🎖又唔貴既添好運💃🏻
點心即叫即蒸,仲有☀️夏日小清新系列☀️
我地食左勁多野呀🤰🏻🤰🏻
☀️ 夏日小清新系列 ☀️
▪脆皮炸斑蘭鮮奶 ($35)
外層炸到脆卜卜,內軟身🍼
用新鮮班蘭汁 • 鮮奶製,食落係清甜,唔係砂糖甜😜
▪米網鮮蝦粟米忌廉卷 ($42)
米網皮比起一般既香卷皮鬆好多💥
多重口感,彈牙既蝦 • 脆脆粟米粒加埋忌廉,都幾邪惡😈
▪話梅鮮凍淮山 ($38)
養生健脾胃既爽脆淮山,酸酸甜甜幾開胃😜
▪泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 ($45)
有冇朋友仔鍾意食芫茜? 依個肉餅加左勁多🫢
我覺得本身鹹香味都夠,點唔點醬都𝐎𝐤𝐚𝐲🥢
▪櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 配大地魚湯 ($42)
叉燒撈粗就成日見,依個配搭又得喎😂
櫻花蝦份量勁多🦐鹹鹹香香,粗麵條條都沾滿汁
次次飲茶都係(滾水)熱茶🫖,斟完要放一陣先飲得🔥
▪冷泡人參烏龍 : 推介❣️有甘香甜味,唔會苦澀
▪冷泡玫瑰花茶 🌹
(*當然傳統既熱茶都會有啦🍵)
✨ 傳統點心 ✨
▪酥皮焗叉燒包 ($30)
皇牌點心🌟唔嗌唔得啦
鬆鬆酥酥既酥皮,配軟熟唔過厚既包底💫
叉燒餡料夠汁唔會乾🐖
▪鮮蝦燒賣皇 ($34)
燒賣落足料,食到有大大隻彈牙既鮮蝦🦐
▪晶瑩鮮蝦餃 ($36)
好似好耐冇見過𝟏籠有𝟒粒咁多🥟
而且仲係大大粒,脹卜卜,皮薄🤍
▪紅油抄手 ($30)
麻 • 香 • 辣都有,仲加埋蔥花 • 芝麻🌶
▪杏汁大白菜燉豬肺 ($38)
勁足料,大大舊豬肺🐖杏汁味濃🤍🤎
▪鳥巢蒜香蟲草花炆素菜 ($42)
珍珠荀 • 紅棗 • 荷蘭豆 • 雪耳 • 菜 • 冬菇 • 蟲草花 • 甘筍 • 腐竹…💚
蒜香清清地,唔會好似羅漢齋咁油,正正🧄
▪白灼西生菜($24)
🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻♀️