OMAKASE?如果你係日本菜FANS定必知道係咩黎,假如少留意都唔緊要,等我呢篇文帶你去食一次OMAKASE!OMAKASE即係廚師發辦,可以話係日本其中一種既飲食方式,你諗唔到食咩?唔緊要,廚師會幫你諗,一般係香港食既OMAKASE都偏貴,而今次到呢間位於西環既「神川」就主打平民路線喲!你講低你既BUDGET,廚師再為你發辦。小店不大,座位幾枱,怕冇位既可以早小小黎 我就試左$ 500 /人既OMAKASE,一共有六道菜式首先有頭盤:由左至右,分別係日本芥蘭,帶子裙邊,海膽豆腐日本芥蘭好爽脆,配上芥末,令人開胃;帶子裙邊同樣爽口;海膽豆腐好特別,豆腐上配有海膽同菊花片,唔腥而且嫩滑,仲齒頰留香。第二道菜 - 沙甸魚刺身師傅(老闆)介紹要將沙甸魚卷住伴上既蔥花同姜蓉,本身沙甸魚刺身味道較淡,同蔥花,姜蓉一齊食提升左渠既鮮味。第三道 - 刺身拼盤師傅介紹先後進食既次序,分別係(a)紅衫魚,(b)赤背,(c)池魚,(d)魷魚海膽卷,(e)三文魚(頸),(f)拖羅,配上自家生磨WASABI紅衫魚同赤背新鮮彈牙; 池魚用上熟成3日做刺身,肉質鮮嫩好多;魷魚海膽卷特別於內層卷上左紫蘇葉,先有海

小店不大,座位幾枱,怕冇位既可以早小小黎

由左至右,分別係日本芥蘭,帶子裙邊,海膽豆腐

日本芥蘭好爽脆,配上芥末,令人開胃;

帶子裙邊同樣爽口;

第二道菜 - 沙甸魚刺身

第三道 - 刺身拼盤

紅衫魚同赤背新鮮彈牙;

池魚用上熟成3日做刺身,肉質鮮嫩好多;

魷魚海膽卷特別於內層卷上左紫蘇葉,先有海膽香,繼有紫蘇葉之甘,配搭清新;

三文魚厚身,極為肥美;

拖羅則選用熟成7日,入口即溶,一塊唔夠喉!

第四道 - 南瓜,薯仔沙律
唔好以為簡單,實際上係師傅手打薯蓉!沾上小小燒汁食,清清淡淡作為過渡食熱盤既一道菜

第五道 - 豚肉捲
內裡卷有竹筍,炸得剛剛好,豚肉同竹筍豐富口感

第六道 - 竹籤魚
平時食秋刀魚多,竹籤魚真係較少吃,配上帶柚子味既醬油,魚肉不腥,肉質緊緻,沾上微酸既醬油,以及魚皮面既焦香,就算不愛吃魚既人也會多吃幾口

第七道 - 三文魚卷配上三文魚籽
非常焾身,食落口後材料皆融為一體,唯一覺得壽司飯過於焾,所以有炸天婦羅粒伴碟

第八道 - 豆腐芝士蛋糕
最後一道,甜品係豆腐芝士蛋糕,都係小店自家制,食落去淡淡的豆腐香,為今日畫上完美既句號。

香港人生活上乜都要快,就連食飯都急急腳食,想坐低慢慢嘆既話,「神川」係唔錯既選擇,食物質素唔錯,OMAKASE又一道一道菜咁慢慢上,同知己/閨蜜/另一半慢慢吹水食飯既好地方。