2022-09-04
今日去咗海港城shopping,順便食咗長期要等位嘅人氣過江龍泰菜 — Nara Thai Cuisine,好彩我哋有book定枱,唔洗等兼有靚位坐。舖頭有好多打卡位,花花鞦韆位、靠窗籐椅位,仲有私隱度較高嘅就有粉紅色沙發半包廂,每種座位都好有特色又舒服!蝦片($15)一坐低店員就會先送上香脆蝦片,等菜上嘅時候可以食住蝦片等!泰式東北小食拼盤($138)前菜我哋揀咗一次過可以滿足幾個願望嘅小食拼盤,有香脆大大粒東北豬肉丸、清邁香腸和泰式香腸,以至清爽的肉碎沙律。個人超推薦坊間少見嘅清邁腸,豬肉腸入面有辣椒、蔥、香茅等辛香料,蘸埋酸辣醬汁,係正宗清邁味!泰式炒金邊粉($128)煎到金黄色的蛋網包住鳯尾蝦、豆腐乾、芽菜及泰國金邊粉。金邊粉較粗身,煙韌有口感,撈埋青檸汁、花生碎、白糖同辣椒片食,甘甜、酸香、鹹鮮,味道層次好豐富!燒豬頸肉配青木瓜沙律($128)豬頸肉即叫即燒,要等一段時間,上枱時候外皮微焦甘香,肉質鮮嫩,油香十足,配秘製辣汁同青木瓜沙律,惹味但唔會太膩。烤杏仁泰式奶茶($42)個人好鍾意呢杯泰茶,香滑濃郁,帶有杏仁堅果香,甜而不膩!鮮椰子沙冰($55)用咗新鮮椰子、七彩珍多、
鮮椰子沙冰($55)用咗新鮮椰子、七彩珍多、大樹菠蘿等等製成,顏色好靚,口感細緻綿密,真係好適合送泰國菜。