2021-04-26
之前以為UCR銅鑼灣店撤出後搬去將軍澳,原來一切都係誤會。UCR已經喺Fashion Walk以新面目示人。新裝修感覺比往日更舒適。去得UCR,當然要飲返杯咖啡啦。我今次就點咗Dirty。香濃嘅咖啡,味道柔潤。再加上熱Espresso同凍牛奶嘅雙重口感,係好好嘅選擇。另一杯Ruby Booster,睇完餐牌都唔知咩味。第一啖入口好強烈,甜、酸、辣。野莓、薑同朱古力、看似一啲都唔夾,但飲落又唔差。紅酒燴洋蔥手撕豬漢堡手撕豬嘅份量都當當可觀,配上漢堡常用嘅醬汁,味道唔錯。洋蔥充滿紅酒香之餘仲好甜好好味。成個漢堡唯一缺點就係差啲薯條。松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹原隻炸軟殼蟹夠哂吸睛,影相打卡一絕。軟殼蟹酥脆鮮香。飯除咗松葉蟹肉、仲有蟹籽、溫泉蛋、青瓜,撈勻嚟食,好有撈起feel。味道清爽又惹味。焗金文筆芝士配多士.新鮮黑松露法國人民最愛嘅芝士之一。淡黃色,軟綿得嚟帶少少咸。最緊要係趁熱食。再加上新鮮黑松露,整個菜式簡單得嚟又帶一點點邪惡。不過最重要嘅,當然係好好食,好享受啦。最尾食埋三重朱古力凍餅,朱古力味夠哂濃郁,甜而不膩。
紅酒燴洋蔥手撕豬漢堡
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
焗金文筆芝士配多士.新鮮黑松露
最尾食埋三重朱古力凍餅,朱古力味夠哂濃郁,甜而不膩。