大圍呢度新開一間由西灣河開過嚟嘅燒味店,到底有無特別呢?⁣⁣🤔⁣⁣⁣⁣阿爺燒鵝飯⁣($53)[好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣嚟得依間叫做「阿爺燒鵝餐室」嘅地方食飯,點可以唔嗌招牌嘅阿爺燒鵝。😂 阿爺燒鵝唔係得個名,「阿爺」其實係講緊燒鵝的製法。😯 背後故事其實係慈禧搵點整燒鵝期間,竟然喺民間搵到一位老爺爺嘅特製燒鵝,所以就取名為「阿爺燒鵝」。👴🏻 所以呢個招牌燒鵝,入口的確聞到有好香嘅煙燻味,同出面嘅好唔同。💨 而且鵝皮超薄,減低油膩感覺。😋 肉質亦都細嫩,果然高質。⁣⁣⁣👍🏻⁣⁣⁣⁣⁣叉燒炒蛋飯⁣($50)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣叉燒有好多舊,而且厚切,份量好足夠。👌🏻 再配上炒蛋,的確係絕配。🥚 叉燒肉質比較細嫩而淋,加上甜甜地,一啲都唔硬。⁣⁣⁣😌⁣⁣⁣⁣⁣常餐⁣($40)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣除咗有一般嘅燒味同埋燒味飯之外,呢度亦都有賣常餐。🍴 呢個就有包括叉燒湯意粉,火腿炒蛋同埋牛油多士。😍 叉燒湯意粉可以試埋佢哋嘅叉燒,唔錯。⁣⁣⁣😬⁣
⁣⁣⁣

⁣⁣⁣⁣