2023-08-21
꧁𝗖𝗮𝗳𝗹𝗲𝘅 𝗯𝘆 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝘆💛꧂ #黃店推介當初知道𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺要結業時非常錯愕,因為呢幾年黎無一次經過係見唔到人龍,亦因為咁我一直都無的起心肝去食,於是一路覺得好可惜未有機會試到近乎零負評嘅cheesecake最近知道佢地係同一條街捲土重來就決定等位都要去(。ì _ í。)新店依舊係工業風設計,不過感覺就更時尚,餐廳面積亦更大,空間寬敞左,坐得更舒服雖然仍然要排隊,不過turnover應該有比以前高,唔洗得好耐餐點選擇同以前亦差不多,繼續有招牌cheesecake同tiramisu坐陣,鹹食有麵包同意粉兩大類選擇,當然亦有精品咖啡同其他飲品↬ 𝟸𝟺 𝚑𝚘𝚞𝚛𝚜 𝚕𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚋𝚒𝚜𝚚𝚞𝚎 𝚕𝚒𝚗𝚐𝚞𝚒𝚗𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚘𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛 $𝟷𝟹𝟾隻蠔超大隻同勁creamy!好正!醬汁富蝦頭油香味,海鮮味濃郁!推介!↬ 𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 $𝟷𝟷𝟶勁多蛋汁嘅carbonara~Pancetta未煎得夠所以鹹香唔太明顯,芝士略嫌有些多,雖然似乎有加白酒去平衡,但食落都係有點膩而且令到個醬汁太稠,放涼左會結成一餅野( ・᷄ὢ・᷅ )建議可以落多少意粉水去調較醬汁嘅consi
當初知道𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺要結業時非常錯愕,
因為呢幾年黎無一次經過係見唔到人龍,
亦因為咁我一直都無的起心肝去食,
新店依舊係工業風設計,不過感覺就更時尚,
餐廳面積亦更大,空間寬敞左,坐得更舒服
鹹食有麵包同意粉兩大類選擇,
當然亦有精品咖啡同其他飲品
隻蠔超大隻同勁creamy!好正!
醬汁富蝦頭油香味,海鮮味濃郁!推介!
↬ 𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 $𝟷𝟷𝟶
勁多蛋汁嘅carbonara~
Pancetta未煎得夠所以鹹香唔太明顯,
芝士略嫌有些多,雖然似乎有加白酒去平衡,
但食落都係有點膩而且令到個醬汁太稠,
放涼左會結成一餅野( ・᷄ὢ・᷅ )
建議可以落多少意粉水去調較醬汁嘅consistency
↬ 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚌𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 (𝚗𝚞𝚝) $𝟽𝟸
重中之中嘅芝士蛋糕!真係好好味!
新出品crunchy version好正!(不過貴成$17)
脆皮幾厚同夠脆,富杏仁香氣
𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚌𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 (𝚗𝚞𝚝)
蛋糕好軟滑,芝士味同抹茶味平衡得好好,
抹茶味夠濃同好重回甘,勁滿足到濃茶控,
食起黎亦唔會覺得太甜太膩
↬ 𝙿𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚒𝚘 𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟿𝟾
𝙿𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚒𝚘 𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞
星期五至星期日限定作(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
開心果忌廉部分好creamy同偏輕身,
但無乜酒味,層次差咁啲
手指餅兩面浸左少少咖啡,但味道唔太突出
開心果控表示開心果味唔算好濃,陣味係後勁先漂出嚟
↬ 𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 | 𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝𝚢 $𝟺𝟿
ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8/10 👱🏻♀️8/10
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Caflex by the coffeeology (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街15A號地舖