2024-05-06
人生第一次食猶太菜就獻給與我的好閨密來慶生,真係夠哂特別呀!餐廳整體感覺就好似私人會所咁,一入到去有一種好homey feel 的中東波斯感覺,當晚去到,入面係清一式的猶太人,我們是唯一的香港人呀~哈哈!忽然間成為突出的貴賓🤭係我地兩個完全無idea食咩的情況下,當然係叫侍應介紹特式的猶太菜俾我地試啦!🔮Hummus with nan bread 傳統的猶太菜,都會附上餐前烤餅的,這個烤餅會以人手搓麵糰,再用傳統的烤爐燒焗,所以食落會有一種炭烤爐的味道,而其特別在於廚師會在上菜前𠝹開中間,其實是為了可以將hummus塗在中間,夾住來食,其實hummus是猶太傳統的酸乳酪醬,我地揀咗其中一種有pripika powder 的,味道香香辣辣,配上即刻焗好出來的烤餅,軟熟又香口,夾埋微酸的hummus醬,都真係幾開胃呀!🔮Homemade Kobe這是一個好傳統的猶太菜的appetizers,雖然外表就真係麻麻地,但係竟然係勁好食的,以手搓粉糰做外皮,餡料就係牛肉碎,表面炸致香脆,而入面嘅肉就醃得入味且富有牛肉汁,即叫即炸,熱辣辣,香口惹味,更加可以蘸些中東香草檻欖油醬,青青地又咸咸地,更加
🔮Hummus with nan bread
🔮Homemade Kobe
這是一個好傳統的猶太菜的appetizers,雖然外表就真係麻麻地,但係竟然係勁好食的,以手搓粉糰做外皮,餡料就係牛肉碎,表面炸致香脆,而入面嘅肉就醃得入味且富有牛肉汁,即叫即炸,熱辣辣,香口惹味,更加可以蘸些中東香草檻欖油醬,青青地又咸咸地,更加提味
🔮Classic chicken schnitzel
這塊雞扒真的超巨形呀,有我兩隻手掌咁大,以雞胸肉開邊,再用些特式的中東香料醃肉,均勻地裹上麵包糠,即叫即炸,火喉很到位,外面非常香脆,而雞肉質地卻軟熟又juicy,伴碟除了有我很喜歡的波浪薯條之外,還有些猶太的傳統醃菜,酸酸地都幾開胃㗎!
🔮Grilled Salmon with homemade Teriyaki sauce served with rice
猶太菜都有三文魚食,因為原來猶太貴族都很喜歡食三文魚的,廚師手藝真的很好,魚皮煎得十分香脆,而魚身煎至金黃,入口肉質新鮮軟嫩,魚油豐溢,更可蘸一下秘製的猶太版燒汁,咸香咸香的,份外滋味呢~