這鋪位做食店已經轉手好幾轉, 似乎沒有好結果收場, 現在新接手的以簡約裝修為主, 枱櫈都似是拉雜成軍的東西, 每枱空間係半個身位, 坐得相當迫, 食物品種有上海式(小籠包, 生煎包,自選湯麵, 炒年糕, 小菜(港式為主), 口水雞, 湯飯, 府麵, 酸菜雙併窩或痲辣水煮窩加些台式招牌甜品, 品種之多及大包圍式口味, 價位是相當大眾化, 所以吸引大部份年青情侶或者是國內自由人客, 我們只試咗所謂招牌之一嘅"生煎包" 4隻/ $29 包底被煎成硬嘅餅乾般, 餡料亦不見突出, 另一個是酸辣湯/ $32, 同樣是標準之下, 不過現今市場上做得好嘅酸辣湯好像已經不存在, 或者我們會肯俾錢飲嘅酸辣湯竟是變得如此失色, 上海粗炒/ $58 實在慘不忍睹, 能夠講的是填飽個肚但就無法認同, 見旁邊枱的內地客人叫了個 "痲辣水煮窩"鮮紅色的湯浸住相當多的辣椒同菜餚, 她們只挑了肉類吃, 湯也沒有飲, 唔飲那湯可能係明智的選擇, 而這裡的裝甜品出來用的是即棄膠兜, 客人花二十幾蚊食個甜品但店方連碗都提供唔到, 而用即棄食具, 有幾多誠意由此可見, 是否以平價食物就可以令這鋪位生存下去呢? 拭目以待!!!
2019-01-16
$59.5 (晚餐)