2016-09-20
係呀,今晚係同老豆、細佬係荃灣食飯,為左方便買六合彩,所以我地去左悅來坊- 即係熊貓酒店下面~有時為左就老豆依d傳統老人家把口話食咩都得,其實好多野都唔岩食,真係幾頭痛!所以都係食中餐好d, 所謂中餐,我地今晚係食台灣麵,不過係有飯既~因為老豆都老勒,棚牙冇咩力,所以叫左個茄子肉橾飯,飲熱檸茶。佢老人家食開好咸既野,所以話要落鼓油,但我食左舊茄子,我食到煎香左既茄子,個面少少脆,幾好食,所以叫佢唔好落鼓油!我就叫左個椒鹽排骨肉橾飯,飲熱珍珠奶茶。佢既椒鹽排骨冇加漿面,所以薄薄的,但我唔鐘意食脆漿面,所以幾岩我!而且椒鹽味香!不過可能因為塊排骨薄左d,煎時水份易流失,所以硬左少少😝杯熱珍珠奶茶飲落去好香,而且d珍珠咬落有甜味,幾好飲👍🏻細佬食牛肉麵,都係飲熱珍珠奶茶!細佬話冇林過會有咁多牛肉,煮幾入味,唔知點解會有少少辣味,但幾好食😋我地仲叫左個小食 - 海蚻泰式無骨鳳爪!D海蚻幾爽口彈牙,但鳳爪就差d勒!因為鳳爪既皮林晒,冇晒彈性!要贊下依個的一位待應夠細心,我地因為要拎找d食物要左個膠袋,老豆卒極都卒唔開,有個待應自動走黎幫老豆,咁主動細心,值得贊下~
因為老豆都老勒,棚牙冇咩力,所以叫左個茄子肉橾飯,飲熱檸茶。 佢老人家食開好咸既野,所以話要落鼓油,但我食左舊茄子,我食到煎香左既茄子,個面少少脆,幾好食,所以叫佢唔好落鼓油!
我就叫左個椒鹽排骨肉橾飯,飲熱珍珠奶茶。 佢既椒鹽排骨冇加漿面,所以薄薄的,但我唔鐘意食脆漿面,所以幾岩我!
杯熱珍珠奶茶飲落去好香,而且d珍珠咬落有甜味,幾好飲👍🏻
細佬食牛肉麵,都係飲熱珍珠奶茶! 細佬話冇林過會有咁多牛肉,煮幾入味,唔知點解會有少少辣味,但幾好食😋
我地仲叫左個小食 - 海蚻泰式無骨鳳爪!
D海蚻幾爽口彈牙,但鳳爪就差d勒!因為鳳爪既皮林晒,冇晒彈性! 要贊下依個的一位待應夠細心,我地因為要拎找d食物要左個膠袋,老豆卒極都卒唔開,有個待應自動走黎幫老豆,咁主動細心,值得贊下~