2023-03-12
經過九龍城,買了外賣,15分鐘內用保溫袋帶回到家食,食物保持溫度,不會因外賣而影響今次對味道的判斷。馬拉盞炒菜: 好多水,唔香,食唔到東南亞炒菜風味Pad Thai:完全唔似係金邊粉(反而似台灣麵線),食唔到泰式風味, 係冇乜味,只係用辣粉加辣加味,花生碎係「益」味嘅。喺香港都好難搵到啲咁差嘅Pad Thai. 泰式青咖喱雞:係青色的,但係冇香味,瞌埋眼食係食唔出係青咖喱嚟,但眼看材料幾豐富,奇怪。海南雞飯:啲雞又鞋又冇味,個黃飯唔香不特止,仲有啲化學味,另上醬料亦都怪怪味的。已上一切屬實,唔信大家可以幫襯試吓平反。我買嘅時候仲專登望吓個商業登記,係泰文名,搞到好有信心,充滿期待,點知⋯大大話話食咗幾十年泰國菜,現時九龍城的泰菜已經冇以前出品咁穩定,要專登去九龍城搵泰菜食嘅年代,相信都過去啦。都明白依家做飲食業好難,鋪租人工又貴,競爭又大,啲客要求越來越高⋯⋯作為香港人真係有啲矛盾,寫得差,又話唔包容,但今次真係不吐不快,冇一樣嘢係合格。
馬拉盞炒菜: 好多水,唔香,食唔到東南亞炒菜風味