餐廳: 富臨皇宮
資訊:

餐廳: 富臨皇宮
資訊:

2017-04-28 406 瀏覽
拍拖又唔一定係要浪漫的燭光晚餐嘅,我同老公都好鍾意食中菜,常常都會去酒樓大排檔食飯的,今晚穩穩陣陣富臨食餐飯,但出品都幾唔錯架,值得寫篇食評讚讚佢!第一道出場就係燒乳鴿,看圖片好似個皮燒得幾dry ,不過我覺得可以燒得再乾身啲,食落更甘脆香口。蠔仔肉碎煮涼瓜,對於我來講係一個幾新穎的配搭,其實由於涼瓜呢個成份係老公指明要食話清熱氣,咁我食落我覺得啲蠔仔幾juicy幾可口,肉碎又幾香,但我本人唔鍾意食苦瓜,所以對苦瓜個方面冇意見。叫了金蒜銀絲蒸帶子,未上菜之前都十五十六 ,因為之前試過在另一間連鎖酒樓叫過同一款菜式,出來的成品令人十分之失望!粒帶子好霉,而且同個貝殼係分離的,而且勁多油,啲蒜蓉味有太重,粒帶子冇鮮味.... 算啦往事不必再提,總之今晚呢味蒸帶子見到實物之後令我十分之喜出望外,因為見到圖片同實物竟然係相符的!而且粒帶子又彈牙,又鮮美,廚房師傅仲好細心咁樣切開個帶子開邊蒸,令到帶子的肉可以比較平均咁樣受熱,上面亦都可以有比較大的面積讓蒜蓉提升了帶子的鮮,粉絲吸收了帶子的鮮味同蒜蓉的香,而且煮得好入味,單食呢個粉絲都已經覺得好滿足!行緊入去嗰陣見好多台客都有叫鐵板豬手,看來係

行緊入去嗰陣見好多台客都有叫鐵板豬手,看來係招牌菜,於是我哋又叫個來試下囉。個豬手真係唔錯!煮得好淋,而且個黑椒汁真係好正,黑椒味夠濃郁好惹味,當黑椒汁淋上鐵板的一剎那,鐵板的熱力瞬間將黑椒汁的香氣向四面八方噴射,令人精神為之一振,除了可以有味覺上的享受,連嗅覺都被刺激到,食慾大增!每一啖豬手無論係豬肉或者係豬皮都煮得好入味,同埋個姐姐砌豬手既size適中,基本上無咩肉會痴著舊豬骨度,一個表面上冇乜殺傷力的師奶,原來刀工咁好!

見價錢都幾相宜,於是我地就叫埋一人一隻南非鮑魚!果皮蒸的味道,令到鮑魚的鮮味提升了一個層次,縱使鮑魚肉好厚身,但蒸得夠火候,令到鮑魚肉唔太淋得來夠彈牙夠口感!

今晚呢餐飯食物質素都算幾高,其實心裏面係覺得幾安慰的,因為有時幫襯連鎖酒樓是心裏面會有少少忐忑怕水準有參差,但今晚富臨的表現很好,令人可以再次安心食用!
2017-04-27
  • 金蒜銀絲蒸帶子