餐廳: 麥記美食
資訊:

2022-04-19 973 瀏覽
今次嚟到新蒲崗采頤花園,揀咗呢一間麥記美食解決我嘅口腹之欲,聽朋友講佢北角間分店攞到米芝蓮,不過個人覺得今次幫襯有啲令人失望:🫓生煎包 $10/3個呢一間舖頭主打即製嘅生煎包,見到店員喺煎鑊裏面攞出嚟嘅時候,仍然冒着🔥白煙,真係令人垂涎三尺🤤。有啲令人失望嘅地方係相較起肉餡同埋肉汁嘅份量,麵包皮有啲厚,令到鮮甜嘅肉汁好快比麵包吸收晒🧽,飲唔到肉汁在令人可惜。💦不過值得一讚嘅地方但係佢嘅生煎包真係非常之香脆,而且煎嘅時候亦都唔會朔晒啲油。🥰🥟鍋貼 $10/3隻反而覺得鍋貼做得出色過生煎包😂😂😂,一隻好食嘅煎餃最緊要係皮薄餡靚,要講昇華就一定係熱騰騰嘅肉汁,今次呢一間米芝蓮煎鍋貼我覺得係無懈可擊。😋😋後話:其實呢一間米芝蓮真係好抵食,只不過佢成日都唔開店,令到我次次去都白行一趟🥹——————為食分界線——————📍 麥記美食 (新蒲崗)新蒲崗彩虹道242采頤花園地下推介指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)好味指數 🤰🤰🤰(3/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰(2/5)人均消費: $30#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #麥記美食 #新蒲崗 #

🫓生煎包 $10/3個

🥟鍋貼 $10/3隻

——————為食分界線——————
📍 麥記美食 (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道242采頤花園地下

推介指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
好味指數 🤰🤰🤰(3/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰(2/5)
人均消費: $30
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #麥記美食 #新蒲崗 #生煎包 #小店 #鍋貼 #皮薄餡靚 #肉汁 #肉餡 #煎 #米芝蓮 #平民
外賣自取