2018-06-14 2461 瀏覽
今天來到深水埗,懷念兒時爸爸每天早上買糕點作早餐,最愛白糖糕,有點點甜香,又會有點微酸的口感,你食落去唔會覺得好溜,清清甜甜,又好開胃。爸爸話白糖糕之所以有微信嘅感覺,係因為通常要放一晚野,讓糕點發酵,才有果種鬆軟嘅感覺,但係白糖放久了,發酵嘅過程之中也會產生酸,所以便有嗰種酸溜溜嘅感覺。另一個最鍾意食嘅就係黑芝麻糕啦。黑芝麻糕好彈牙滑口,黑芝麻嘅香味係其他食材唔能夠取代嘅,而且佢嘅營養價值高,喺傳統嘅食品糕點當中佢都係受歡迎嘅食物之一,不過唔係好多小朋友鍾意食,就係因為佢嘅黑色嘅外表,當然我依啲注重內在美嘅,就非常之欣賞佢嘅優點啦。另一個好多人鍾意嘅相信就係砵仔糕,特別係勁多紅豆嘅,通常我嘅朋友都會話多豆砵仔糕,叔叔就會揀一啲多項唔到嘅賣啦。不過亦都有啲朋友仔好似我咁,勁唔鍾意紅豆味,所以有啲鋪頭會整啲走豆砵仔糕,我就會買嗰啲啦。不過生隆出品嘅紅豆仔糕,紅豆勁多,砵仔糕又彈牙又滑溜,我屋企人就最鍾意啦,所以就專登買咗一大盒同屋企人分享。
黑芝麻糕白糖糕

砵仔糕