2017-07-09
老婆話早啲食飯健康啲, 最好重要食日本嘢添, 落雨濕濕亦都無謂去咁遠啦, 去完美麗華商場行街, 就直接到附近日本料理醫醫肚……餐廳位於天文台道附近, 韓國嘢、火鍋、酒吧林立, 而我們見到這間日式料理門口好似神神秘秘,於是我們兩公婆決定打開他的神秘面紗……餐廳佈置簡約,光光猛猛,地方大細適中。 聽說這裏的師父曾祖父刀法如神的, 曾經主持庖丁解牛儀式, 所以壽司師傅個名Kita好勁㗎!這裏的menu簡簡單單、價錢合理,沒有花巧嘢但價格非常公道, 我哋點了Nami這個套餐仲加埋清酒pairing。前菜: 前菜: 龜手( 不屬於貝殼類), 未經加工的生枝豆, 螢光魷魚、 蝦壽司、 希靈魚甘筍加海帶、 植物葫蘆、 雞胸肉wasabi、 梅肉加鯊魚軟骨。坦白講龜手和植物葫蘆我是第一次嘗試的, 估唔到前菜以令我有驚喜!鮫鰈刺身, 有少少筋肉,口感不足, 建議配上檸檬汁。旁邊配有紫蘇苗,大了變紫蘇花,最後是俗稱的紫蘇葉。原隻蒸蛋好好味,加上劉穗清酒純米酒,味道偏花香,不濃不淡。立魚西京燒用麵豉味醬汁京燒非常香口, 配上清酒山田錦米有甜味帶出。刺身船presentation好到不得了, 司壽司吧特有的,
原隻蒸蛋好好味,加上劉穗清酒純米酒,味道偏花香,不濃不淡。
立魚西京燒用麵豉味醬汁京燒非常香口, 配上清酒
山田錦米有甜味帶出。
刺身船presentation好到不得了, 司壽司吧特有的,有魚、鮫鰈、吞拿魚、伊佐木、赤清、甜蝦、 吞拿魚加紫蘇葉巻wasabi蓮藕,而全部壽司魚生意加赤醋。 最後我哋仲加了海膽加三文魚子, 海膽超好味, 十萬個正!!!
今晚太開胃, 甜品都唔要反而叫了個稻庭烏冬, 又係完美的一餐了!!!
最後一提, 這裏的店員Cliony 服務態度非常好, 而且能專業地為我們解釋每一道菜的特別之處,令到我們食到美食之餘還學到嘢呢!!!