2023-09-10 134 瀏覽
碼頭故事 (荃灣)荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖我最近去咗一間好有特色嘅餐廳「碼頭故事」真係一個好靚嘅地方,氣氛又舒服,令人好有放鬆嘅感覺。首先要推薦俾大家嘅就係鮮鴨血。呢個真係好特別!佢以鮮嫩嘅鴨血為主角,再配上啱啱炸好嘅枝竹,味道鮮美得嚟又有咬勁,真係令人驚艷!繼續嚟,我仲試咗炸枝竹。佢炸到金黃酥脆,一口咬落去嘅口感好滋味!真係好開胃啊,吃咗一兩支之後,我就忍唔住想再嚐返!然後,我又試咗紅酒腰片同安格斯肥牛。紅酒腰片好嫩滑,配上啱啱好過火嘅辣椒,味道真係刺激得嚟又有層次,令人回味無窮。而安格斯肥牛就更加優質啦,肉質鮮嫩,每一口都好juicy,真係令人垂涎欲滴!唔止係肉類,其實呢度嘅點心都好出色。黃金炸炸饅頭係我特別推薦嘅一款,外皮炸到金黃酥脆,內裡嘅餡料鮮美多汁,一口咬落去真係好滿足!而鬼馬蝦滑就係一款超有創意嘅菜式。佢將鮮蝦磨成滑滑嘅蝦蓉,再用特製嘅麵粉油炸,味道鮮甜又帶有蟹籽嘅脆卜卜,真係好好食!最後,我試咗冰梅淮山同四川手工米糕。冰梅淮山係一碗涼甜嘅甜品,淮山煮得軟綿,再加上冰涼嘅梅汁,真係好解渴又開胃!四川手工米糕就係一個傳統嘅美食,米糕軟糯可口,配上特製嘅
碼頭故事 (荃灣)
荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖

最後,我試咗冰梅淮山同四川手工米糕。冰梅淮山係一碗涼甜嘅甜品,淮山煮得軟綿,再加上冰涼嘅梅汁,真係好解渴又開胃!四川手工米糕就係一個傳統嘅美食,米糕軟糯可口,配上特製嘅醬汁,味道鮮美到爆!