2012-08-22
有個朋友生日,要我出主意搵地方食餐晚飯一齊慶祝,我就想起大埔小白鷺餐廳,一年前試過印象唔錯,就揀番呢度再來試試,心中都驚水準有無keep到,如果山長水遠來到唔好食,實比朋友埋怨就無晒face。訂位時仲order一個生日蛋糕比個驚喜壽星女,餐廳職員話原來可以免費入會做member,只要會員係當月生日,四個人便可以送一個一磅生日蛋糕,今次就用唔到優惠咯! 六點幾來到,一行四人趁未天黑周圍行下影下相,望住個湖,仲有間小白屋,幾浪漫!壽星女由於無來過,周圍猛咁影相,仲話個環境幾靚,下次要搵日白天再來喎!跟住入番餐廳揀張近窗口位的四人枱,對住湖景,環境清靜!呢度平日唔多人,我地傾下偈講下笑,夠晒靜局!肚餓咯,我地決定點4個餐share來食:「扖黑鱈魚配紅花忌廉汁」($198)、「扖新西蘭羊鞍配薄荷紅酒汁」($218)、「鮮蝦帶子意大利飯」($128)及「西班牙火腿鮮雜菌意大利蛋麵」($128),最後兩樣加多$30享用埋餐湯同餐茶。1.「扖黑鱈魚配紅花忌廉汁」:賣相好正,塊鱈魚扖唔係好大,每人一小塊就無咯,但真係又滑又香,可能我特別中意食鱈魚,個忌廉汁調較得恰到好處,
1.「扖黑鱈魚配紅花忌廉汁」:賣相好正,塊鱈魚扖唔係好大,每人一小塊就無咯,但真係又滑又香,可能我特別中意食鱈魚,個忌廉汁調較得恰到好處,like!
2.「扖新西蘭羊鞍配薄荷紅酒汁」:我唔中意食羊所以無試到,朋友話唔太騷,味道一般!
3.「鮮蝦帶子意大利飯」:我唔中意食飯,更怕濕飯,係咁意試左一口,又得喎,無想像中咁硬,朋友就吃個清光,仲話D蝦帶子好新鮮添!
4. 「西班牙火腿鮮雜菌意大利蛋麵」:呢個我最like,簡單幾片薄火腿咸鮮味濃,雜菌汁拌勻蛋麵食,彈牙入味,我呢樣食得最多!
最後當主角----生日蛋糕推出時,我都有D意外,有成磅重的鮮果忌廉蛋糕,鋪滿晒鮮果同朱古力片綑邊,好靚仲幾好味添,大家影完相后又好快掃晒!壽星女梗係開心啦,仲讚我好介紹,令佢渡過一個難忘的生日,大家都好滿意餐廳服務及食物質素!咁我當然要立刻入會,到我生日當月又來享用優惠,食免費生日蛋糕啦!經理溫馨提示我話送的生日蛋糕唔係今晚訂造同一款,比錢訂製同優惠送的蛋糕會有分別,果然夠細心!
埋單:四個套餐連生日蛋糕只係$1,025,壽星女唔洗比,三個人每人$340,超抵,最緊要係我無介紹錯,呢間餐廳保持水準,令壽星女渡過難忘又Happy的生日!