2008-06-07 28 瀏覽
朋友逢初一十五要食齋,咁我就聽聞始創有間素食d野唔錯就試試啦~我地叫左吉列豬扒、三文魚刺身、飽汁饅魚炒糙米飯、蕃茄香菇烏冬。烏冬先上,淨係覺得個湯底好鹹,所以蕃茄d味變成好怪,烏冬亦唔夠爽口。而吉列豬扒一上檯就令人驚訝,真係好似真豬扒呀!!!連味道都勁似,而伴碟0既沙律醬味道唔同一般沙律醬,有檸檬味架。然後到三文魚刺身,嘩嘩嘩!!!如果唔係置身齋舖,單憑外觀同口感都幾難分得清係假0既,隔離檯0既姨姨們都好奇地問好唔好食,我地一致地話真係好神奇,竟然整得咁似。最後炒飯就有d失望,雖然粒粒米都夠乾身又成碟飯都色澤均勻,但每粒飯都好硬,食左一小碗已經令棚牙好攰,剩左半碟冇食,而鰻魚就幾細粒,都冇咩口感可言,總之呢樣唔會再食第二次,食完真係好攰,哈哈~0係呢度食野有樣野幾搞笑,我地會估下其他人d野係咩黎,會評價下似唔似,就好似餘興節目咁,都幾得意,好似隔離叫左八爪魚,我就覺得做得太大個,唔係好似,不過都真係要寫個服字俾個廚師,真係好有心機去滿足齋口唔齋心0既一眾素食者啊!!!呢度d侍應姨姨都真係要多d笑容先得,定係食齋係一件好嚴肅0既事呢?

三文魚刺身
吉列豬扒