2021-06-10
Vibes the Place,故名思義就係一個關於震動既地方。不過可以放心,呢個震動絕對唔係大家想像中受驚嚇時既個種震動,反之就係利用來自西藏﹑以至尼泊爾既頌砵,讓大家可以有個洗滌心靈﹑令自己有個平和感既地方!表面上Vibes the Place位於薄扶林會對好多人好陌生 - 但其實只要大家搭地鐵到西營盤站,經地鐵內隧道及升降機到遲B1出口後,轉左,直行到十字路口 (西邊街),過馬路行多1分鐘就會見到餐廳喇! 由於餐廳內坐位數量有限 (簡單講打卡玻璃2人枱x1; 高櫈位x8; 側邊高櫈位x4; 吧枱附近2人坐位x3),所以最好都會預先打電話預約比較好。尤其如果大家想食下午茶既話,由於要預先準備食材,所以就一定要預約先有得位既!話明係利用頌砵令大家既身心靈有個洗滌既機會,餐廳內除左擺設好多頌砵及相關既用品(例如潔淨頌砵既鼠尾草及精油)外,仲有2個頌砵係俾大家可以一陣享用下午茶個陣使用既,詳情響下文既食評再介紹。好! 事不宜遲介紹返個下午茶(Vibes the High Tea)先。每個下午茶都配有1個迷你既頌砵 (機打砵 - 即用機器研磨而成既頌砵),等你可以體驗,以及作為紀念品帶返屋
好! 事不宜遲介紹返個下午茶(Vibes the High Tea)先。每個下午茶都配有1個迷你既頌砵 (機打砵 - 即用機器研磨而成既頌砵),等你可以體驗,以及作為紀念品帶返屋企或公司,響有需要既時候都可以隨時放鬆自己。
而響當中都等小編介紹下自己推介嘅食物啦!
1.一口鮑魚配日本淮山蓉:清新,淡口,開胃之選。鮑魚應該係直接煮熟再雪凍,所以保留左鮑魚本身既味道,配以淮山蓉令你唔會維持於咬開鮑魚既感覺,而同時會有少少黏口既口感。
2.迷你山羊乳乾酪生果杯:入口個下感覺係羊奶味好香,再咀嚼時原來當中滲有有少少辣味去刺激味蕾,令本身羊奶嘅酥味可以被中和;不過如果覺我太辣既朋友可以即時連旁邊既藍莓食,中和返味道。
3.自家製芝士醬三文魚撻:芝士好滑好軟身,完全唔覺得油膩;同時配三文魚一流,所以食完個口好香!
4.松露芝士冰壺:表面好似平時食,有紅豆餡為主既大福餅;但其實冰壺既味道完全係冰凍松露雪米糍嘅感覺,芝士味唔算特別重既情況下,食完松露味會繼續留響你口入面。
5.咖啡意式奶凍:重點係espresso嘅咖啡呀!(所以記得食個陣要連埋最底層既espresso享用) 好香,完全無甜既感覺,唔愛甜又鍾意食afternoon tea嘅人,相信你會好喜愛呢個奶凍。
6.看似普通橙汁,原來係好重薑味嘅開胃薑味橙汁:建議細細啖,慢慢歎,真係好香薑味,飲完個身會即刻覺得暖暖!
除左推薦既6款下午茶食物外,其實整個下午茶仲有以下呢3款既食物,令大家更加滿足!
享用下午茶既期間,員工有空間個陣都特別介紹我地令食物味道更有層次既方法,就係可以利用頌砵去敲打! 所以,小編都特別再點了來自希臘既即沖高山茶。
大家可能會問,唔係用茶葉即沖茶?無錯,呢款高山茶為左能夠保持最原本既味,就係需要大家去體驗手摘茶葉﹑洗茶 (過水)﹑沖茶既所有過程,咁你先可以真正享受到茶既香味。
當沖好1杯新鮮既茶後,你就可以將茶放入餐廳內俾你體驗用既手打砵 (即利用人手敲製出黎既頌砵),然後輕輕響砵邊低1-2cm位置敲幾下。利用音頻去改變茶既粒子結構後,當你再試飲同一杯茶個陣,你就會有更多層次既感覺喇!
作為洗滌心靈,而又可以享用到滋味下午茶既地方,特別適合「你」同閨蜜黎既打卡之地!
題外話/補充資料:
自己有玩開頌缽,所以去到個餐廳好開心,因為可以試用敲或磨頌缽,試過用左頌缽同無用頌缽嘅茶,原來真係有分別,會清甜左滑左,好神奇。