2021-03-24
一直都好想去鼎王食麻辣鍋,一嘗台式滋味!💗見將軍澳分店最近推出咗平日嘅午市自選火鍋套餐,價位好吸引($298 /2位+加一)🥳嗱嗱聲去試下先。 套餐包湯底丶配料6款丶粉麵1款,仲有任食鴨血豆腐,而醬料同白飯就任添🥳另外~指定飲品仲有半價優惠👍🏼真係超抵👍🏼 而用餐時間係1.5小時。◼️湯底叫咗鴛鴦鍋「鼎王麻辣鍋+酸菜白肉鍋」我地唔算好食得辣所以叫咗小辣,辣度對我哋來講啱啱好🥳 而酸菜白肉鍋都有酸度揀😙驚太刺激嘅可以揀小酸👍🏼酸菜都係任食,服務生跟到好足👍🏼見食到差唔多,就會自動嚟加👍🏼◼️鴨血麻辣湯底入面啲鴨血同豆腐~真係勁正🤤吸收晒湯汁嘅精華,勁入味!鴨血大大舊口感非常嫰滑!💗同樣係任食,服務生經常走嚟自動自覺同我地添加~作為鴨血粉絲,淨係食鴨血都食到好滿足👍🏼◼️五花去骨鮮牛薄薄嘅五花牛片💗油脂豐富,滾佢幾秒就食得,肉味十足,肉質都好嫩滑。◼️彈牙墨魚棒很真材實料,入面墨魚爽口彈牙,鮮味濃郁!大大件非常滋味。◼️老油條炸到金黃色好脆口,放入湯底滾兩下,吸晒D湯汁然後食真係正🤤◼️粉條打邊爐真係唔可以少~最後食返碗粉條真係超完美💗 粉條吸晒湯嘅精華,入口順滑彈牙。◼️ 鼎王烏梅汁(套餐+$49)
◼️湯底
◼️鴨血
◼️五花去骨鮮牛
◼️彈牙墨魚棒
很真材實料,入面墨魚爽口彈牙,鮮味濃郁!大大件非常滋味。
◼️老油條
炸到金黃色好脆口,放入湯底滾兩下,吸晒D湯汁然後食真係正🤤
◼️粉條
◼️ 鼎王烏梅汁(套餐+$49)
台灣直送嘅烏梅汁,唔會太酸,非常清甜好喝💗又解油膩。一jar兩個人分都幾多,計返每人有3杯半,實在太好飲了~唔覺唔覺就飲晒!
依個午市套餐真係抵💗淨係食鴨血都食咗好幾轉🤤不過依個餐只限平日星期一至五11:00-16:00期間供應,而供應期有限💗
服務生話週末同假日會有另外一款午市火鍋套餐。