2017-07-05 781 瀏覽
難得假日可以訓到自然醒, 就揾個地方嘆個靚茶啦! 因為帶住揾食 B 出動, 所以要揾個坐得舒服又唔洗等位嘅茶樓, 靈機一觸就黎到明星海鮮舫喇! 由於位置比較格薛, 即使假日人流也不算很多。這座樓高 3 層, 外型像一艘巨型船隻的中式茶樓, 裝修典雅。這裡假日也有下午茶優惠 (2 點後入座), 我們到達時剛好過了 2 點, 不用等候便可安排入座, 感覺不錯!這裡的點心款式頗多, 價格亦不貴, 我們共點選了 9 款點心及粉麵等。這次咸甜點心各佔一半, 首先上的是陳皮紅豆沙 ($9.8), 雖然次序好像倒轉了, 不過不緊要, 先吃甜也不錯丫, 心情好一半先! 很喜歡紅豆沙煮得夠沙, 紅豆夠腍, 甜度適中, 亦帶有陳皮香, 不錯的呢!之後再上的也是甜點 - 炸紫薯地瓜丸 ($22.8), 這個紫薯波波超! 好! 吃! 一客 4 粒, 剛好我們夠分每人一粒, 新鮮炸起, 外形圓碌碌金黃色, 雖然是炸物, 但吃下去一點也不油膩, 甜而不漏! 咬開中間是紫薯夾心, 超讚! 這款將會是今後必點之一!同時, 燒肉瀨粉 ($20.8)也到了, 以這個價格來說很抵食, 一碗共有 7 塊燒肉, 瀨粉也滿滿一碗

陳皮紅豆沙

炸紫薯地瓜丸

燒肉瀨粉

同時, 燒肉瀨粉 ($20.8)也到了, 以這個價格來說很抵食, 一碗共有 7 塊燒肉, 瀨粉也滿滿一碗。燒肉略嫌乾身了一點, 配上芥末醬, 味道不過不失。

藥膳豬手

下一道點心是我選的 - 藥膳豬手 ($17.8), 一打開點心籠已嗅到很濃厚的藥材味道, 先襯熱喝一啖湯頭, 非常清甜, 吃上來藥材的味道比起嗅覺上沒有那麼重, 感覺上無咁燥底 >V< 豬手共有 4 件, 每件的皮和肉都算多, 豬手底下應該是娃娃菜吧, 吸滿湯汁 , 這個點心超級推介!

原籠馬拉糕

接著的是 - 原籠馬拉糕 ($15.8), 第一下感覺是真的跟其他地方很不同, 人地一籠一件, 呢度一籠整整 6 大件, 新鮮蒸出來, 咬落鬆軟, 超抵食!

上湯龍蝦伊麵

粉麵類我地就揀左 - 上湯龍蝦伊麵 ($138), 賣相不錯, 龍蝦都幾大隻嫁, 無偷工減料, 原隻俾你的! 龍蝦肉質厚實彈牙, 蝦鉗大大隻, 幫你爆開埋方便食, 伊麵軟硬度適中, 味道不錯!

五星拼盤

之後再上一個五星拼盤 (養顏紅棗糕; 叉燒包; 蟹子燒賣; 潮州粉果; 鮮蝦菜苗餃) ($18.8), 份量唔孤寒, 當中的紅棗糕唔太甜, 菜苗餃燒賣粉果大大件, 雖然未至於皮薄, 但內涵都唔錯, 廿蚊唔洗超值!

三星燒賣

三星燒賣 ($15.8), 因為淨知道三叔 (SAMSUNG), 好奇想知三星係咩冬冬, 所以就點左呢個喇! 原來係冬菇, 明門卷同鵪春蛋燒賣, 味道大同小異, 浮誇嘅評語就唔多講喇! 但係新鮮蒸出嘅, 又無單一款式燒賣咁單調, 可以一試!

冰室紅豆糕

最後, 我地加單點多個甜品 - 冰室紅豆糕 ($22.8), 同紅豆沙黎個首尾呼應作結。一客 3 件, 白色上層應該是椰汁紅豆糕? 而下半截啡色的似係朱古力紅豆糕, 整體不算太甜, 幾好食嘅!

總結, 第一次來這麼光顧下午茶, 以假日來說是非常抵吃! 食品款式繁多, 點心製作出色, 將會列為假日蒲點之一! 不過後來才發現, 重覆多收了一客點心錢, 雖然銀碼不大, 希望只係無心之失!
陳皮紅豆沙
炸紫薯地瓜丸