2019-06-30
今日朋友放假,放工後約我去佢沙田河畔屋企附近食台灣美食,佢話大份兼低食,於是一於同佢去探索一下,見到門口寫著人客 內底坐哦,巳感受到一點點台語風味,入到去坐低後,望到餐廳四周的佈置都以火車站做主題,出餐處頂部更有部大火車,而收銀處旁就有部懷舊式電話,唔知係咪都識郁同用到既呢?朋友問我鐘意食咩,我望住餐牌,色彩鮮豔,圖文並茂,好多野都好想食,最後商量完後我叫了芭樂鳳梨鹽水雞涼麵、櫻花蝦高麗菜煎蛋餅和熱紫薯珍珠奶茶,朋友就叫了芒果軟殼蚧米紙卷、五香牛展、古早醉雞米和海棉寶寶(即鮮芒果沙冰)。海棉寶寶率先送來,我們都很驚訝,沙冰的高度很高,很高,我倆立即拍照,但唔洗一分鐘時間,冰層溶解快速,巳跌回杯邊的高度了,與它的名字真的很貼切。古早醉雞米: 採用台灣的新竹米粉,較幼身和彈牙,而醉雞內有埋黑木耳及紀子一起浸在花雕酒中,酒香味很濃。五香牛展: 切得很薄,食落很濃麻油味及入味,唔咸。芒果軟殼蚧米紙卷:食落裡面唔單只得軟殼蚧和芒果,仲有生菜、沙律醬,咬落香脆同見到有蚧肉,甜甜地。芭樂鳳梨鹽水雞涼麵: 好大碟,麵混合埋了麻醬同少少Wasabi,食落清新又刺激食慾。櫻花蝦高麗菜煎餅: 有好多好多紅色
五香牛展: 切得很薄,食落很濃麻油味及入味,唔咸。
櫻花蝦高麗菜煎餅: 有好多好多紅色既櫻花蝦係餅面,咬落啖啖蔬菜,食到有蛋、青、紅椒及高麗菜混合一起,蔬菜比例甚高,所以唔會食到有濟住既感覺。
最後我的紫薯珍珠奶茶都送到了,一股紫薯香氣漂散出來,雖然飲落唔系好覺係紫薯味道,但配埋煙韌既珍珠,好味。
享受完甘多美食,埋單每人都係$200左右,我覺得真係好好味同好抵~
五香牛展
古早醉雞米粉
海棉寶寶(即鮮芒果沙冰)
櫻花蝦高麗菜煎餅
芒果軟殼蚧米紙卷