2019-01-31
男朋友友住第一城,其他連鎖食店都食到厭哂,今次終於的起心肝試呢間開左都一段日子的餐廳。一直都知道佢價錢唔平,不過店舖裝修都幾好睇,坐得都舒服的。午餐時分,都要拎飛等位,等左約5分鐘入座。餐牌大大分約易睇,款式唔算好多。同男朋友一人點左一個餐,有湯有飲品。我地一個叫左粟米湯,一個叫左黑松露忌廉湯。啲湯用佢地既特式杯裝,幾精緻。粟米湯好濃郁香甜,唔似得茶餐廳果啲冇味又稀咁,飲得好滋味。而另一個黑松露湯聞落同食落都好大陣黑松露味,一樣係好濃郁同埋幾rich,好味道先上菜係男友既黑松露雜菌意粉。賣相就普普通通,聞落有黑松露香味,可惜食落就冇乜。意粉炒得過淋,口感一般,而個汁都唔夠rich。啲菇都多既,意粉份量適中,不過咁既質素賣80幾蚊就唔太值啦。然後就係我呢個海鮮濃蝦湯泡飯。份量都幾多,上面海鮮亦唔少,有蜆、蝦、魚、青口等。青口唔太新鮮,其餘既都唔錯。個湯底幾濃郁,配埋個飯食都唔錯。另外飲品叫左凍奶茶凍檸茶,質素都不過不失啦。總結而言,食物質素都還可以既,但價錢就偏貴囉。
一直都知道佢價錢唔平,不過店舖裝修都幾好睇,坐得都舒服的。
午餐時分,都要拎飛等位,等左約5分鐘入座。
餐牌大大分約易睇,款式唔算好多。
同男朋友一人點左一個餐,有湯有飲品。
我地一個叫左粟米湯,一個叫左黑松露忌廉湯。
啲湯用佢地既特式杯裝,幾精緻。
粟米湯好濃郁香甜,唔似得茶餐廳果啲冇味又稀咁,飲得好滋味。
另外飲品叫左凍奶茶凍檸茶,質素都不過不失啦。
總結而言,食物質素都還可以既,但價錢就偏貴囉。