2023-04-18 135 瀏覽
係朋友介紹下嘗試鋿晶館,聽個名都知係中菜館。翻查網上資料,鋿晶館主理嘅師傅似乎大有來頭,不過沒有official source證實👀👀👀。喺香港喜歡食中菜嘅人唔係majority,除咗喺傳統節日/公司開年飯/同長輩食飯/節日親友相聚會必定會食中菜之外,普遍出街食飯唔多人會揀中菜。一啲傳統名菜開始失傳或者愈來愈少機會試到….不過,近年中菜餐廳好努力🤡,好多以私房菜/手工菜做賣點,sell中菜嘅悠長歷史,同烹調中菜所要花上嘅心思和手藝。似乎一向比人感覺守舊嘅中菜餐廳急起直追,開始識得用上marketing strategy🤡…..如果中菜因而得到更多人認識同喜歡,都係好事來的。中菜悠遠流長,當中的技藝不比其它國家的菜式差,如果唔可以好好保存消失了,係所有人嘅損失。講返呢個每位$680中菜團,菜單幾豐富,有8道菜式,印象深刻嘅有金沙蝦球同杏汁燉白肺。金沙蝦球,熱辣辣,外脆入面嘅蝦球鮮味。杏汁燉白肺鮮香滋潤,口感幼滑。糖冬瓜懷舊千層糕未見過,有啲新鮮感,不過食嘅係懷舊感多。Overall菜式唔差,不過以價錢來說唔特別出色,可能點心會更加好吧。環境係一般酒樓格局,服務也可以。如果價錢能夠降低一點

Overall菜式唔差,不過以價錢來說唔特別出色,可能點心會更加好吧。環境係一般酒樓格局,服務也可以。如果價錢能夠降低一點,也可能會再來🤪。

📜
🥢冰鎮南非鮑魚
🥢杏汁燉白肺(no photo)
🥢金沙大蝦球
🥢大海杉班兩味
🥢上海厚切豬潤浸菜苗(上枱係菜心😂)
🥢生浸豉油雞
🥢私房黃金球海皇泡飯