餐廳: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
資訊:

2020-10-18 10 瀏覽
• 薺菜豬肉餛飩 ; 法國鵝肝有機紫洋蔥餛飩 ; 響螺蟲草燉雞十全養生湯 ; 賽螃蟹 •💵Price: $35 ; $40 ; $20 ; $108 ; $49-中學時期因為學校附近有上海弄堂所以成日lunch都會去食,返工之後就無乜再食過lu!今次放工行過上環個頭見到就突然想食返個味道😆入到黎見到有幾款新岀既餛飩幾吸引就試左其中兩款,分別係薺菜豬肉同鵝肝洋葱~餛飩皮唔太薄但滑溜,入面菜肉都算足料,薺菜清新香甜,伴鮮味豬肉作餡料既餛飩係我既至愛❤️另外個鵝肝洋葱就好特別,第一次食呢款餡料,鵝肝味好濃,配清甜既洋蔥粒,配搭新頴得黎又幾夾!見到個養生湯$20咁抵玩都叫左碗黎試下,飲落唔太濃郁,不過就幾清甜,同埋$20碗都算係咁~而成餐飯我最鐘意既係個賽螃蟹,蛋白水嫩滑溜,配上鎮江醋食,的確好似食緊蟹肉咁,送飯食真係隨時KO一兩碗🤭🤣

• 薺菜豬肉餛飩
  • 賽螃蟹