2023-03-05
我最近去咗「牛角」食咗一次,話說係一個非常正嘅食評體驗。入到去就有一股淡淡嘅燒烤香氣,好啱食燒烤嘅我。食物都係新鮮嘅,而且每樣菜式都做得好好味。我食咗好多菜式,有幾款係我印象特別深刻。首先係汁煮牛舌,牛舌煮得好軟,滲透咗鮮味,配埋汁煮都好適中,真係一道出色嘅菜式。梅子蕃茄都好好味,味道新鮮,而且加咗啲醬汁,味道更加豐富。牛油金菇亦都好棒,金菇爽脆,加咗啲牛油,真係好好味。如果你鍾意食牛舌,一定要試試佢哋嘅口燒牛舌,牛舌燒得剛剛好,肉汁都唔會流失,肉質好嫩滑,而且搭配埋啲蔬菜,口感更加豐富。如果你鍾意食海鮮,就一定要試下佢哋嘅牛油廣島蠔。啲蠔鮮甜多汁,再加埋啲牛油,真係滋味無窮,夠味夠爽口。最後,我都試咗佢哋嘅玉子飯同牛角飯。玉子飯煮得剛剛好,唔會太軟太硬,仲有啲微甜味,好適合我呢啲鍾意食甜嘅人。牛角飯都幾特別,有啲辣椒醬,加咗啲黑芝麻,味道好香濃。總括黎講,「牛角」真係係一間好正嘅燒烤店,不單止係食物好味,仲有啲好嘅服務。如果你係一個燒烤愛好者,你一定要嚟一次嚟試吓佢哋嘅牛肉同埋其他嘅菜式,一定唔會令你失望。