學過一句諺語,粒粒皆辛苦,喺指嗰時啲人種米唔容易,粒粒皆辛苦。做飲食都喺,好食、好睇之餘,仲要有創意,時不時要有新款或者Gimmick野先可以吸引香港既人新鮮感。觀塘站工廈有間【自家燒吧】晚晚爆場吸引不少區外區內食客捧場。見佢咁得意就去一試究竟吧。.駱駝漆大廈1座,工廈電梯一出左轉經已見到門口,有人等緊位,就算訂左可能都要等多等呀,門口位擺咗價錢牌,晚市由$188-$238,視乎入座日子及時間,任燒任食2小時。「自助串燒Buffet Bar」就算這小時若非客多,我覺得都唔會趕你走既。人流多多,裡面地方頗大,但眼見都喺4人卡位比較多,就算我係兩個人都有張4人既闊落枱好開心,裝修試就簡簡單單,沒有太多既藝術感,行番工廈風都是不錯因為有少量美式車牌、巨型啤酒蓋...店員安排座位後會加以解釋,枱面既自轉烤爐已裝嵌晌枱上,利用兩側嘅發熱管將食物烤熟,每次最多可以擺放13串,佢就會360˚轉動,店員話校到80°已經好勁。仲有其他食物,醬料既解釋都好詳盡,好有Service,認真加分,一來覺得好貼心,二來又講解得好清楚,呢個位做得非常好。另外仲有餐具、紙巾、放串燒針既桶,3款燒烤時用嘅醬:「蜜糖燒汁

另外仲有餐具、紙巾、放串燒針既桶,3款燒烤時用嘅醬:「蜜糖燒汁,泰式甜酸醬,洋蔥蕃茄」同埋用作蘸點食物用嘅3款味粉「孜然粉:原味、辣味及花生味」亦早已準備好。了解清楚後就出去拎串串了。

這店提供食物款式非常多,「由豬、牛、羊、雞至肉丸、墨魚丸、墨魚仔、芝士腸、墨西哥串燒、雞翼、牛舌等,蔬菜方面有菠蘿、翠玉瓜、番茄、各款菇類,還有燒賣、春卷、秋葵、午餐肉、棉花糖等」,選取食物已很開心。
雪櫃

佢想要點野食既紙比你揀,不過有D要另外加錢架,留意番...

拎完番黎,一邊燒一邊塗抹串串,平均調味,等佢懶人自轉串燒,望住佢轉望住佢熟既同時我就出去拎左小小前菜。

出面個大凍櫃,「一面就有啲凍海鮮,泰式鳳爪、凍蝦、青口,八爪魚、辣味螺肉、沙律杯、中華沙律、多款特色冷盤小食等等」。我拎左沙律杯,前菜都屬正正常常,相信佢既串燒會更加出色。
雪櫃

仲有少量甜點及生果。我拎左樣甜品,係抹茶牛奶布甸咁既野,都係正常感覺。

晌另一個角落,還有提供熟食,不時會「有燒豬肋條、焗蠔、焗青口、蒜蓉西蘭花、燒牛脷、炸魷魚圈、炸餃子等,我見到有人入紙點薯條、炒飯或意粉」,但我驚食唔晒就冇點了。
熱盤區

不過佢既燒豬肋條、牛舌、焗蠔係唔錯喔,豬肋條真的做到肉質軟腍,骨和肉分離的效果呢!

熟食

行到咁上下番埋位就食得啦,酸辣汁及蜜糖燒汁係最配所有串串既,基本上好多串燒都系高質,肉類的話,牛肉粒、羊肉、雞肉都好正,可能係一開始塗了汁所以能令到啲肉鎖住肉汁又夠嫩,味道濃濃,但唔夠味都可以加孜然,增加味道層次,惹味香濃!

孜然我就覺得花生🥜孜然較為特別,無乜點醃過既肉,加自己喜歡既汁再加調味粉,味道都咁出色。 好欣賞燒烤爐溫度高而平均,大約數分鐘已燒起肉串了。另外雖然佢係可以放13串,但由於有啲串燒較闊身,會互相撞到,每次燒到7-9串已好足夠啦。

另外我好推介,午餐肉、粟米、菠蘿同棉花糖

午餐肉燒完個皮係極脆,口感同味道一流,菠蘿就燒熱後會更加香甜。推介!

粟米都係好甜而燒棉花糖是BBQ指定動作吧?超美味的樣子光用看的就令人口水流下來了。

開始要飲野啦,提供唔少飲品。有個大雪櫃擺上多款紙包、罐裝飲品款式都喺大家見慣見熟嘅本地品牌。
飲品櫃

飲品

甜品仲有雪糕呀,就係大雪櫃旁有個雪糕凍櫃,喺牛奶公司既雪糕,一般吧,但又唔會係差,因為由細見到大,係冇乜太特別既驚喜姐。
雪糕櫃

興起懶人燒烤新食法唔知會興到幾時,但係呢個燒法又真係幾得意,快熟又可以鎖到食物既肉汁,另外食物選擇都算多睇落都樣樣新鮮。呢個價位又真係可以令人番轉頭再食過,BTW自助放題形式其實食咩拎咩係真係幾開心,坐定定係度食到BBQ既風味,你又想唔想試下?
飲品
  • 午餐肉