2024-04-11
1972 瀏覽
放工後去食好西。想靜一點方便傾計,揀左將軍澳站,平日晚相對會少d人。🔸小食拼盤我諗要改一改名, 叫做大食拼盤。兩枱時真係有啲嚇一跳,好似畀相片中的還要大份。雞翼size本身都大隻,仲要有幾隻。另外有吉列蝦、薯條、芝士腸同炸腐皮。炸腐皮係腐皮夾住一舊類似貢丸的物體,幾好食的。幾款食物味道不錯,即叫即炸夠新鮮。🔸餐湯配酸種麵包是日餐湯係蕃茄忌廉湯,口感偏酸,我幾鍾意。可惜檯面只有胡椒粉而不是黑椒粒,否則味道嘅能昇華。旁邊的是酸種麵包,好驚喜!一般都是餐包,難得食到酸種麵包而且質量很不錯,有烘過的,熱烘烘的好好食。🔸沖繩柚子油醋烤雞肉南瓜沙律好大的一份沙律。烤雞扒的量比我預期中多很多。我喜歡他的柚子油醋,食落好清新配在雞扒上面,令到烤雞也不感到油膩。沙律菜和南瓜是預期中的新鮮香甜。🔸冬陰功波士頓龍蝦意大利粉價錢不貴的龍蝦意大利粉。龍蝦質素不俗,肉質不會黴黴爛爛。最驚喜的是冬陰功意粉,它的味道媲美好吃的泰國餐廳!冬陰功帶點辣,但係都冇阻我一口一口咁吃下去,真係好惹味。🔸炭燒頂級封門牛柳這個是性價比高的封門牛柳,因爲份量又係好多,一碟起碼有六、七大塊?味道方便,有肉味,稍有嚼頭。牛肉本身没什麽調
🔸小食拼盤
幾款食物味道不錯,即叫即炸夠新鮮。
🔸餐湯配酸種麵包
🔸沖繩柚子油醋烤雞肉南瓜沙律
🔸冬陰功波士頓龍蝦意大利粉
🔸炭燒頂級封門牛柳
這個是性價比高的封門牛柳,因爲份量又係好多,一碟起碼有六、七大塊?味道方便,有肉味,稍有嚼頭。牛肉本身没什麽調味,配合旁邊的醬汁就剛剛好。食得一讚的是,旁邊的配菜絕不馬虎。有哮蒜頭西蘭花和焗薯粒。西蘭花真係好讚,未食過呢一種長腳的西蘭花,而且好嫰!通常外面食的蔬菜都係好硬,不知道係未夠熟還是其他原因,但呢度就唔會出現呢個情況。
🔸百香果藍蝶花梳打
有儀式感的梳打。藍蝶花糖漿係自己倒落去的,睇住佢又透明變成紫藍色,好鬼靚。
🔸忌廉特濃朱古力
我的comfort drink! 好邪惡但係好好飲,他的忌廉絕不手軟,令到成杯嘢飲落口好滑。
🔸手作楊枝甘露
這個新甜品是店員推介給每一台客人的,所以我也試下。
又真係好好食喎!我本身已經好飽,但係都覺得佢好好食。可能因為甜品不太甜,食落去好清新,就算底部的奶凍都唔算甜,所以完全唔會覺得滯。果然冇介紹錯。
🔸榛子朱古力杏仁蛋糕
同楊枝甘露比,這個甜品會比較甜。稍炎朱古力蛋糕的朱古力味未算好強,不過鋪在外面的果仁碎係滿滿的真材實料, 真係贏曬,鍾意食果仁嘅一定會鍾意。
平時呢類價位嘅餐廳,食物通常都是精緻嘅份量。然而, 這裏每一道菜式都份量十足,沒有揸流灘。食完感覺好似吃了一頓自助餐,真係要抱住個肚離開,好滿足。